Astronautul Thomas Pesquet: ''Mi-ar plăcea mult să merg pe Lună''

Astronautul Thomas Pesquet: ''Mi-ar plăcea mult să merg pe Lună''

Astronautul francez Thomas Pesquet a declarat miercuri, la Salonul aeronautic de la Bourget, că i-ar plăcea mult să meargă pe Lună, deoarece satelitul natural al Terrei "reprezintă cu adevărat o altă lume", informează AFP.

"Staţia Spaţială Internaţională este deja o altă lume, însă ea rămâne apropiată de noi. Luna reprezintă însă ceva complet nebunesc, acolo nu există deloc viaţă, este ceva complet diferit", a declarat astronautul francez la o întâlnire cu reprezentanţii presei, organizată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Statele Unite doresc să trimită din nou astronauţi americani - inclusiv pentru prima dată o femeie - pe Lună în 2024 şi intenţionează să construiască o mini-staţie spaţială pe orbita satelitului natural al Pământului.

Într-o a doua etapă, începând din 2028, americanii prevăd o instalare "durabilă" a echipajelor lor în spaţiul îndepărtat. În acest scop, staţia din jurul Lunii va trebui să fie mărită şi să colaboreze cu parteneri internaţionali, la fel cum se întâmplă şi în cazul actualei Staţii Spaţiale Internaţionale (ISS).

ESA, care furnizează modulul de serviciu al capsulei Orion, ce va trebui să îi transporte pe astronauţi pe orbita Lunii, speră că un astronaut european va călători spre Lună în cadrul acestei a doua etape a programului american.

Membru al corpului european de astronauţi, Thomas Pesquet, în vârstă de 41 de ani, a petrecut şase luni la bordul ISS între noiembrie 2016 şi iunie 2017.

Directorul general al ESA, Jan Worner, a confirmat că a avansat deja propunerea ca Thomas Pesquet să participe la o nouă misiune pe ISS în perioada 2020-2021.

"Programul ştiinţific rămâne să fie stabilit", a subliniat Thomas Pesquet. Lansarea ar putea fi făcută cu o rachetă americană de la baza Cape Canaveral din Florida. Cu ocazia primului său zbor spre ISS, Thomas Pesquet a fost copilot al unei rachete ruseşti Soyuz.

"Ne aflăm într-o fază de tranziţie", întrucât Soyuz a fost în aceşti ultimi ani singurul vehicul capabil să asigure accesul la ISS, a subliniat astronautul francez. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”