Atena şi Kievul discută despre soarta minorităţii elene din Ucraina în contextul invaziei ruse

Atena şi Kievul discută despre soarta minorităţii elene din Ucraina în contextul invaziei ruse

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a transmis luni că a discutat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre condiţiile "dramatice" în care se află minoritatea etnică greacă din Ucraina în contextul invaziei ruse, potrivit AFP.

Mitsotakis şi Zelenski au discutat despre "necesitatea de a deschide un culoar umanitar" pentru a le garanta membrilor acestei comunităţi "o ieşire sigură şi acces la ajutoare umanitare", a informat biroul prim-ministrului grec, într-un comunicat de presă.

Consulul general al Greciei la Mariupol, unde este instalată o comunitate greacă încă din secolul al XVIII-lea, a spus că există persoane blocate în acest oraş asediat din sud-estul Ucrainei, a afirmat şeful guvernului.

Luna trecută, cel puţin zece membri ai minorităţii elene, care numără peste 100.000 de persoane, au murit în raiduri aeriene ruse în sudul Ucrainei, conform Atenei.

O şefă a comunităţii a trimis duminică o scrisoare deschisă prin care a făcut apel la ajutor, afirmând că este în desfăşurare "un genocid al grecilor din Ucraina comis de Federaţia Rusă".

"Comunităţile unde trăiesc peste 15.000 de persoane de origine greacă sunt încercuite de inamic, fără posibilitatea de evacuare", şi-a exprimat regretul Alexandra Prochenko-Pitsatzi.

"Cerem comunităţii internaţionale, grecilor din întreaga lume, să reacţioneze", a adăugat ea.

În ciuda legăturilor sale istorice cu Rusia, Grecia a susţinut sancţiunile împotriva Moscovei şi a trimis în Ucraina medicamente, dar şi "ajutor letal".

Peste 9.300 de refugiaţi ucraineni, dintre care o treime sunt copii, s-au adăpostit la rude din Grecia.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?