Atentat la Nisa: Starea de urgență prelungită cu 3 luni, Franța își "întărește acțiunea în Siria și Irak" (Hollande)

Atentat la Nisa: Starea de urgență prelungită cu 3 luni, Franța își "întărește acțiunea în Siria și Irak" (Hollande)

Președintele francez, François Hollande, a anunțat vineri prelungirea cu trei luni a stării de urgență, care urma să fie ridicată la 26 iulie, după atentatul sângeros de la Nisa (sud-est) care a ucis cel puțin 80 de persoane, și a dat asigurări că țara sa își va "întări" "acțiunea în Irak și Siria", transmite AFP.

* Atentat la Nisa: O mașină a intrat în mulțime de Ziua Națională a Franței

"Am hotărât ca starea de urgență, care urma să ia sfârșit la 26 iulie, să fie prelungită cu trei luni", a declarat François Hollande într-o alocuțiune televizată. "Un proiect de lege ca fi supus parlamentului până săptămâna viitoare", a precizat el.

"Nimic nu ne va face să cedăm în voința noastră de a lupta împotriva terorismului și ne vom întări acțiunile în Siria și Irak. Vom continua să îi lovim pe cei care ne atacă pe teritoriul nostru, în simbolurile lor", a subliniat pe de altă parte președintele francez.

Cu ocazia interviului de la 14 iulie, cu câteva ore mai devreme, președintele confirmase intenția sa inițială de a nu prelungi starea de urgență dincolo de 26 iulie.

Decretată de șeful statului pe fondul atentatelor comise pe 13 noiembrie la Paris, care au făcut 130 de morți, regimul de excepție al stării de urgență a fost prelungit de trei ori, în noiembrie, februarie și mai.

Ultima prelungire, la 19 mai, a fost de două luni, față de câte trei luni anterior, pentru a asigura securitatea Campionatului de Fotbal EURO2016 și a Turului Franței la ciclism.

O lege adoptată în mai urmează să permită întărirea arsenalului polițienesc și judiciar în lupta împotriva terorismului.

Această lege "nu este o transpunere a stării de urgență, ci un instrument care ne permite să trecem peste starea de urgență", a explicat la acea dată raportorul socialist al inițiativei legislative, Pascal Popelin.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale