Atentat la Nisa: Un mod cunoscut de operare al teroriștilor pe plan extern, dar o noutate în Franța (expert)

Atentat la Nisa: Un mod cunoscut de operare al teroriștilor pe plan extern, dar o noutate în Franța (expert)

După atentatul de la Nisa, Frédéric Gallois, fostul director al Grupului de Intervenție al Jandarmeriei Naționale franceze (Groupe d'intervention de la Gendarmerie nationale/ GIGN/), a vorbit despre "un mod de acțiune cunoscut, dar care este o noutate pentru Franța". Potrivit lui, forțele de ordine s-au confruntat cu "un mod de operare extrem de dificil de contracarat". "Teroriștii se adaptează dispozitivelor de securitate", a mai spus el la postul de televiziune Europe 1 vineri dimineață.

* LIVE UPDATE Atentat la Nisa: Un camion a intrat în mulțime de Ziua Națională a Franței | 84 de morți și 18 răniți în stare critică, șoferul a fost împușcat

"Anul trecut, în Israel au existat circa 50 de atacuri de tipul celor așa-numite atacuri cu vehicul berbec. Este un mod de acțiune cunoscut, dar care este o noutate pentru Franța", remarcă el. "Acest mod de operare corespunde consemnelor Stat Islamic. În absența unei arme grele, a unui dispozitiv exploziv, Stat Islamic recomandă utilizarea acestor vehicule pentru a se încerca să se facă maximum de victime", a spus el.

Ancheta va preciza dacă au existat breșe în dispozitivul de control, de jalonare și de protejare a mulțimii, a mai explicat fostul director GIGN, care se întreabă cum a putut să se infiltreze un astfel de camion când circulația fusese interzisă pe Promenada Englezilor. "Dar trebuie recunoscut că acest mod de acțiune prin substituire este extrem de dificil de contracarat. Dacă nu s-ar fi întâmplat aici, ar fi fost în altă parte. Teroriștii acționează în mod imprevizibil și se adaptează dispozitivelor de securitate", a spus el

Camionul utilizat în cursul atentatului de joi seara la Nisa fusese închiriat în urmă cu câteva zile în regiunea Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA), potrivit Europe 1, care citează o sursă polițienească apropiată anchetei.

Camionul alb de mare tonaj, care avea "parbrizul ciuruit de gloanțe și bara și grilajul de protecție smulse", și-a schimbat traseul "cel puțin o dată în timpul cursei sale de 2 km" pentru a lovi mulțimea, a afirmat sursa citată. Teroristul, identificat ca fiind un franco-tunisian de 31 de ani, a "căutat clar să facă maximum de victime", a estimat aceasta.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”