Atentatul de la Nisa: France 2, acuzată de derapaj jurnalistic, după ce a difuzat imagini violente şi interviuri cu victime în stare de şoc

Televiziunea France 2 a fost criticată dur pentru modul în care a acoperit atentatul de pe 14 iulie din Nisa, după ce a difuzat o serie de imagini brutale, cu conţinut explicit, din timpul sângerosului atac, precum şi un interviu cu un bărbat care se afla lângă corpul soţiei sale decedate.

France 2, acuzată de derapaj jurnalistic după ce a difuzat imagini violente şi interviuri cu victime în stare de şoc

Televiziunea France 2 a fost criticată dur pentru modul în care a acoperit atentatul de pe 14 iulie, de la Nisa, după ce a difuzat o serie de imagini brutale cu conţinut explicit din timpul sângerosului atac. De asemenea, televiziunea franceză a difuzat un interviu de la faţa locului cu un bărbat care se afla pe pavimentul bulevardului "Promenade des Anglais", lângă corpul soţiei sale decedate în atentatul care s-a soldat cu moartea a peste 80 de persoane, relatează huffingtonpost.fr.

În haosul general, televiziunea France 2 a difuzat o serie de imagini violente cu victimele atentatului din Nisa, sucitând indignarea a numeroşi telespectatori şi jurnalişti. Una dintre secvenţe înfăţişează chiar camionul atacatorului, care intră în mulţimea de oameni strânşi să vadă focurile de artificii, de Ziua Naţională a Franţei.

Televiziunea a fost în consecinţă condamnată de telespectatori pe reţelele de socializare, unii dintre aceştia acuzându-i pe jurnaliştii de la France 2 că fac jocul propagandei teroriste, alţii exprimându-şi regretul că televiziunile publice nu mai respectă normele deontologice. Telespectatorii au criticat dur abordarea explicită, brutală şi indecentă a celor de la France 2.

După ce France 2 a difuzat mărturia unui supravieţuitor al atentatului, care stătea lângă corpul soţiei sale decedate, jurnalistul francez Nicolas Hénin, fost ostatic în Siria, a scris pe Twitter: "Bună seara, domnule. V-aţi pierdut soţia? Aveţi vreo reacţie în acest sens? Acesta e felul în care vă informează France 2."

Redactorul şef de la France 2 a explicat deciziile editoriale extrem de surprinzătoare: "Atunci când nu se difuzează imagini se nasc teorii ale complotului. Ai prefera să cenzurăm imaginile?", a răspuns Olivier Siou, precizând că este vorba despre o "explicaţie pe care o oferă", nu despre "scuze pe care le prezintă".

Totuşi, răspunsul lui Siou nu a convins internauţii, având în vedere reacţiile negative pe care le-a generat justificarea redactorului şef. Totodată, mai mulţi ultilizatori ai reţelor de socializare au contactat Consiliul Superior al Audovizualului din Franţa pe Twitter, pentru a se plânge de acoperirea mediatică a atentatului de către France 2.

Astfel, Consiliul Audovizualului francez a făcut un apel către toate televiziunile şi media franceză să manifeste prudenţă şi decenţă în prezentarea faptelor.

În dimineaţa zilei de 15 iulie, grupul media France Télévisions din care face parte televiziunea France 2 le-a prezentat scuze telespectatorilor prin publicarea pe ecran a unui comunicat. Televiziunea s-a scuzat pentru difuzarea imaginilor cu conţinut explicit din timpul atentatului, care n-au fost filtrate înainte de a fi transmise pe post, conform normelor deotologice jurnalistice.

Bilanţul victimelor atacului de la Nisa este, până în prezent, de 84 de morţi, dintre care 10 copii, şi peste 100 de răniţi dintre care 18 sunt în stare gravă, a precizat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, citat de Le Figaro online. Bulevardul pe care a avut loc atentatul este situat chiar pe faleză, în centrul oraşului Nisa.

Un individ a lovit intenţionat cu un camion sute de persoane care asistau la un spectacol de artificii cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei. Şoferul camionului a fost împuşcat, iar în interiorul vehiculului au fost găsite numeroase arme şi grenade, potrivit Le Figaro.

Şoferul era un bărbat de 31 de ani, de origine tunisină, care trăia în Nisa. Potrivit postului de televiziune francez BFM TV, atacatorul se afla în vizorul poliţiştilor, dar nu pentru infracţiuni de natură teroristă.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

2 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

3 Furtună la TAROM / Pilotul Emil Dobrovolschi critică schimbarea Mădălinei Mezei de la șefia TAROM și numirile po…

4 VIDEO Pe ăsta îl saltă primul! S-a autodenunțat în direct! S-a dus acasă la fosta șefă TAROM! „M-am întâlnit c…

5 VIDEO De ce nu-l reține DNA pe acest infractor? Acestea sunt imaginile de la întâlnirea Cuc-Mezei din fața cas…

recomandări

Te ia DNA: Mitu Augustin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există