Au fost dezvăluite rădăcinile evolutive ale bolilor autoimune

Au fost dezvăluite rădăcinile evolutive ale bolilor autoimune

Potrivit cercetătorilor, acest lucru va ajuta la crearea de noi abordări pentru tratamentul astmului, psoriazisului și a altor boli.

Foto: Shutterstock

Geneticienii ruși și europeni au descoperit că modificările genomului uman care au apărut în trecut pentru a lupta împotriva sistemului imunitar împotriva infecțiilor periculoase contribuie la dezvoltarea astmului bronșic, a diabetului de tip 1, a psoriazisului și a altor alergii și boli autoimune. Aceste informații pot fi folosite pentru a crea noi metode de terapie, a anunțat marți serviciul de presă al Universității ITMO.

Rezultatele studiului nostru indică o modalitate mai ecologică și mai sigură de a trata bolile autoimune și alergice decât editarea genomului și blocarea elementelor răspunsului imunitar. În loc să dezactivăm anumite elemente importante ale sistemului imunitar, în viitor ar trebui lucrat cu factorii care îl destabilizază și „activează „bolile”, a spus Bayazit Yunusbaev, cercetător la Clusterul chimic și biologic de la Universitatea ITMO (Sankt Petersburg).

Motivul dezvoltării unor boli precum lupusul, psoriazisul și diabetul de tip 1 este o defecțiune a sistemului imunitar, din cauza căreia celulele încep să atace organele și țesuturile. Pacienții sunt nevoiți să ia pe viață medicamente antiinflamatoare și pentru unele componente ale sistemului imunitar, întrucât cercetătorii nu știu încă cum să trateze astfel de boli.

Oamenii de știință au decis să afle ce factori evolutivi care au influențat viața strămoșilor noștri ar putea contribui la dezvoltarea unor astfel de caracteristici în structura genelor sistemului imunitar. Pentru a face acest lucru, ei au analizat informațiile colectate în Estonia la compilarea bazei de date genomice Estonian Biobank.

Rădăcinile evolutive ale bolilor autoimune

La pregătirea bazei au luat parte peste 200.000 de rezidenți estonieni, fiind de acord să-și doneze ADN-ul și să fie supuși unui control medical. Oamenii de știință au studiat istoriile evolutive a peste 500 de regiuni ADN despre care se crede că sunt asociate cu dezvoltarea a 20 de boli autoimune și alergice.

Cercetătorii au fost interesați dacă aceste regiuni ale genomului uman au fost asociate nu numai cu boli autoimune, ci și cu capacitatea sa de a rezista la infecții. Faptul este că mulți oameni de știință sugerează că susceptibilitatea ridicată a unei persoane la aceste boli se datorează faptului că variațiile asociate ale genelor care cresc activitatea imunității i-au ajutat pe strămoșii noștri să supraviețuiască în trecutul îndepărtat.

O analiză a datelor din baza de date Estonian Biobank a confirmat această ipoteză. S-a dovedit că peste 30% dintre variațiile studiate ale structurii genelor asociate cu dezvoltarea bolilor autoimune au apărut în fondul genetic uman ca urmare a selecției naturale care vizează îmbunătățirea capacității corpului uman de a rezista la infecții.

În același timp, cercetătorii au descoperit că 90% din toate aceste variații ADN nu au afectat structura proteinelor sistemului imunitar, ci au fost legate de modul în care activitatea genelor s-a schimbat ca răspuns la un stimul, al cărui rol în trecutul a fost jucat de diverși microbi, viruși și bacterii ale microflorei. Înțelegerea acestui lucru, speră oamenii de știință, va ajuta la crearea de noi abordări pentru tratamentul astmului, psoriazisului și a altor boli autoimune și alergice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”