Au trecut 3 DEZBATERI și TROMPY n-a mușcat pe nimeni! În schimb, mestecă același TRIST RAHAT pesedist!

Au trecut 3 DEZBATERI și TROMPY n-a mușcat pe nimeni! În schimb, mestecă același TRIST RAHAT pesedist!

In cele trei dezbateri televizate organizate de DIGI 24, Antena 3 si B1 TV, principalii candidati au performat foarte diferit de la o emisiune la alta, dar si-au definit fiecare destul de bine profilul. Care sunt, asadar, punctele forte si slabiciunile lor, unde au ratat si de ce se teme fiecare? Jocul nu s-a inchis, chiar daca primul clasat in sondaje alearga in cursa electorala la o distanta confortabila de urmatorul, iar sansele unei coalizari pe dreapta impotriva candidatului stangii par in acest moment reduse, scrie Dan Tăpălagă pe HotNews într-o analiză pe care o puteți citi în continuare.  Interesant de urmarit in aceste dezbateri sunt, pe langa abordarea problemelor Capitalei, strategiile si coalizarile ad-hoc, tacticile politice aruncate in lupta si, de ce nu, psihologia fiecarui candidat.

In prima dezbatere electorala moderata la Digi 24 de Cosmin Prelipceanu, candidatul PSD, Gabriela Firea a reusit sa ocupe repede centrul terenului intr-o disputa bazata pe trucuri mai degraba jurnalistice cu Robert Turcescu, candidatul PMP. In aceasta prima dezbatere, Nicusor Dan a facut figura de spectator, asistand de pe tusa la meciul celor doi. Catalin Predoiu a lipsit neinspirat, lasand impresia ca fuge de confruntare. Candidatul PSD s-a impus atunci destul de lejer ca personaj principal. Ceilalti doi s-au raportat la raspunsurile ei, potentandu-i astfel importanta. Firea a stiut sa imblanzeasca un adeversar agresiv ca Turcescu si sa-l minimalizeze pe celalalt, sugerand mai departe ca si l-ar dori viceprimar fara ca Nicusor Dan sa aiba vreo reactie. O emisiune altfel echilibrata, cu reguli stricte, dar putin cam rigida.

Dezbaterea de la Antena 3 moderata de Mihai Gadea a sporit dinamismul campaniei, prin format si intrebari. De aceasta data in studio s-au aflat patru candidati - Catalin Predoiu (PNL), Gabriela Firea (PSD), Nicusor Dan (USB) si Daniel Barbu (ALDE), iar Robert Turcescu (PMP) n-a fost invitat din cauza conflictelor dure cu Antena 3, atat ale lui personal cat si ale lui Traian Basescu. De aceasta data Gabriela Firea a fost pusa in dificultate in repetate randuri de un Nicusor Dan foarte bun si surprinzator de coroziv, cam in dezacord cu prestatiile lui anterioare. Catalin Predoiu a avut momentul lui de glorie cu propunerea lansata lui Daniel Barbu si Nicusor Dan de a unifica dreapta in urma unui sondaj realizat in ultima saptamana de campanie, aratandu-se dispus sa se retraga. L-au refuzat amandoi, dar a fost o gaselnita interesanta pentru a se remarca in peisaj ca politicianul altruist, gata de sacrificiu intr-un moment dificil. A fost insa si un mesaj riscant, care avea sa fie din plin exploatat de Firea in urmatoarea emisiune.

De aceasta data, Predoiu a ajuns in centrul terenului, dar a pierdut aceasta pozitie in a doua jumatate a emisiunii, cand a devenit la randul sau spectator la schimbul de replici dintre Nicusor Dan si Gabriela Firea, atacata pe tema numarului mare de taximetre din orasul Voluntari condus de sotul ei, care fac concurenta neloiala companiilor din Bucuresti. Firea si-a pierdut siguranta din prima emisiune chiar daca la Antena 3 juca pe terenul ei si parea usor avantajata de moderator.

In a doua parte, Firea s-a comportat aproape vulgar, impresie accentuata de comportamentul echipei de sustinatori si de prestatia deplorabila a celor doua actrite, Rodica Popescu Bitanescu si Anca Sigartau, aduse in studio sa sustina candidatul PSD. In treacat fie spus, cam neinspirat gestul lui Catalin Predoiu de a-i saruta mana Rodicai Popescu Bitanescu dupa ce actrita fusese ridiculizata de Nicusor Dan pe motiv ca discursul ei omagial aminteste de "epoca de aur". Candidatul USB a avut o singura tema cu care si-a biciuit principalii adversari: coruptia marilor partide. A avut in sfarsit inspiratia sa refuze categoric oferta de fi viceprimarul Gabrielei Firea, delimitare in absenta careia se inmulteau speculatiile unei intelegeri oculte cu candidatul PSD care oricum aparusera deja. Nicusor Dan a mai avut avantajul unei echipe de sustinatori cu figuri proaspete si credibile.

Candidatul ALDE, Daniel Barbu, a vorbit aproape monosilabic despre libertate, statul represiv, abuzurile institutiilor de forta are actioneaza ca in anii 50 etc, facand din cunoscutul discurs anti-justitie tema centrala a programului sau.

In dezbaterea de la B1 TV, moderata de Silviu Manastire si cu Ion Cristoiu pe post de invitat, raportul de forte dintre Gabriela Firea si Catalin Predoiu s-a mai echilibrat, iar marele perdant pare sa fi fost Nicusor Dan. Firea a speculat disponibilitatea lui Predoiu de a se retrage de dragul unitatii dreptei, dar in cele din urma cei doi s-au coalizat ad-hoc impotriva lui Nicusor Dan, prins in cateva randuri pe picior gresit, insuficient documentat si cu temele cam nefacute. De aceasta data cel usor avantajat de intrebari pare sa fie fost Catalin Predoiu. Invitatii au fost deseori pusi sa raspunda la intrebari pe teme unde candidatul liberal se simtea in largul sau (cum veti face bani pentru oras, problema medicilor de familie etc). Din studio a lipsit iarasi Robert Turcescu, dar si Daniel Barbu. Candidatului ALDE i-ar fi fost dificil sa vorbeasca in mod convingator despre liberate si anchete abuzive chiar in ziua in care Calin Popescu Tariceanu, seful sau de partid, a fost acuzat de procurori de marturie mincinoasa si favorizarea infractorului.

Ca o concluzie generala, candidatul PSD, Gabriela Firea, doreste sa proiecteze imaginea unui candidat mereu cu temele facute, documentat, axat pe solutii si cu replica la ea, dar devine excesiv de agresiva si cam aroganta cand este ataca in cele mai vulnerabile puncte: coruptia din PSD sau afacerile sotului ei, primar in Voluntari. Se simte evident complexata de Nicusor Dan plus ca se teme probabil in mod real ca, in cazul retragerii lui Predoiu, primaria Capitalei i-ar putea scapa printre degete. Este un bun vorbitor dar cel mai mare adversar al ei ramane propriul partid si reflexele invatate acolo. In trecat fie spus, vehementa cu care respinge o cariera politica la varful PSD in cazul castigarii Primariei pare strict de uz intern, o declaratie menita sa calmeze alti lideri din partid care s-ar putea simti deja amenintati.

Candidatul PNL, Catalin Predoiu, si-a gasit cu greu ritmul dupa ce liberali au retras trei candidati. Se vede ca Predoiu n-a intrat entuziast in aceasta cursa si ca incearca sa compenseze lipsa de carisma cu o abordare cat mai pragmatica. Aici il ajuta experienta de administrator, de fost ministru in cateva guverne. A bifat cateva reforme importante si foloseste din plin acest atu, jucand rolul politicianului intelept. Putin probabil ca Predoiu ar fi dispus in mod real sa se retraga in favoarea lui Nicusor Dan. Daca se retrage, nu mai are cine sa traga in sus lista de consilieri iar PNL risca un scor dezastruos in cel mai mare oras din Romania. Astfel, candidatul USB este si adversarul sau, nu doar al Gabrielei Firea. Predoiu lupta pentru locul doi, deoarece un loc trei sau patru i-ar complica teribil viitorul politic. Din aceste motive am si asistat la coalizarea ad-hoc in ultima emisiune a candidatilor PNL si PSD.

Nicusor Dan joaca totul pe cartea anti-sistem, se foloseste de zeci de exemple si situatii pentru a denunta coruptia marilor partide si cheama electoratul sa le evacueze votandu-l pe el. In mod paradoxal, alianta conjuncturala dintre Predoiu si Firea il ajuta daca se va pricepe sa o exploateze in viitor in favoarea lui. Nicusor Dan se dovedeste putin mai superficial in pregatirea raspunsurilor referitoare la marile teme ale Capitalei (RADET, trafic, buget etc), dar il salveaza imaginea de activist in societatea civila care chiar a facut ceva bun si concret pentru oras in timp ce toti ceilalti se limiteaza la vorbe si promisiuni.

Pe candidatul ALDE, Daniel Barbu, l-a scos din cursa seful sau de partid. Investitia totala in discursul anti-justitie se intoarce impotriva lui in plina campanie. Orice ar spune azi despre libertate si abuzurile justitiei, publicul l-ar suspecta ca isi apara de fapt seful de partid, nu ca vorbeste in numele unor principii democratice mai inalte.

Izolarea lui Robert Turcescu de catre cele doua mari televiziuni de stiri s-ar putea sa-l avantajeze putin, ca pe orice candidat ajuns in postura de victima a unor intelegeri oculte, dar in realitate a disparut de pe radar. Samizdatul internetului intr-o tara inca dependenta de show-ul televizat in campaniile electorale nu cred ca va compensa intru totul absenta sa de la dezbaterile electorale.

In final, merita remarcat efortul candidatilor de a se apleca in detaliu asupra marilor probleme, chiar daca in privinta solutiile propuse nu vom gasi diferente de substanta. Cu totii evita sa vorbeasca de noi taxe si impozite chiar daca uneori s-ar impune, cu totii doresc nespus sa rezolve problema traficului, sa atraga investitii, sa protejeze spatii verzi sau sa modernizeze spitale. Aici n-ar fi multe de spus. Desi nu vorbim de lideri de mare anvergura, de apreciat totusi efortul lor de a pastra un ton si un discurs civilizat, cu toate derapajele inevitabile intr-o campanie. In comparatie cu alti ani, asistam la mult mai putin circ ieftin, tipete stridente si solutii populiste. Dezbaterea a castigat in calitate, dar a pierdut la impresia artistica, spre disperarea televiziunilor. Doar ele regreta in gura mare vremurile cand macelul din studiouri crestea instant ratingul. Dan Tăpălagă/HotNews.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante