Aurescu a vorbit, în întâlniri la Casa Albă şi Pentagon, depre sporirea prezenţei SUA şi NATO în est

Aurescu a vorbit, în întâlniri la Casa Albă şi Pentagon, depre sporirea prezenţei SUA şi NATO în est

Secretarul de stat în MAE pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a reitarat, în întâlniri avute la Casa Albă şi Pentagon, argumentele privind sporirea prezenţei SUA şi NATO în statele Alianţei din flancul estic al acesteia, inclusiv în România, potrivit unui comunicat transmis de MAE.

Bogdan Aurescu (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Bogdan Aurescu a avut, vineri, întrevederi cu Celeste Wallander, senior director şi asistent special al preşedintelui SUA pentru Rusia şi Asia Centrală în cadrul echipei de securitate naţională - Consiliul de Securitate Naţională, la Casa Albă, şi respectiv cu Derek Chollet, asistent pentru securitate internaţională al Secretarului SUA al Apărării, la Pentagon.

Potrivit comunicatului MAE, în cadrul întrevederii cu Celeste Wallander, oficialul român a abordat în principal modalităţile de intensificare a Parteneriatului Strategic bilateral în domeniul politico-militar şi de securitate, pe fundalul evoluţiilor îngrijorătoare din imediata vecinătate a României.

"Bogdan Aurescu a subliniat importanţa pe care România o acordă Parteneriatului Strategic cu SUA în cadrul politicii externe a României şi a reiterat argumentele privind sporirea prezenţei SUA şi NATO în statele Alianţei din flancul estic al acesteia, inclusiv în România", menţionează sursa citată.

Oficialul român a făcut "o prezentare detaliată" a evaluării româneşti asupra perspectivelor de evoluţie din vecinătatea României. "Ambii oficiali au constatat că evaluările României şi SUA asupra situaţiei de securitate din Vecinătatea Estică a Alianţei sunt deplin convergente, fiind necesară identificarea concretă a măsurilor de asigurare a Aliaţilor estici", se mai arată în comunicat.

Potrivit MAE, dincolo de aspectele care ţin de dimensiunea strategică şi de securitate a Parteneriatului Strategic cu SUA, au mai fost abordate aspecte privind necesitatea numirii unui nou ambasador al SUA la Bucureşti şi intrarea României în programul Visa Waiver.

În cadrul discuţiilor cu Derek Chollet, au fost discutate "progresele înregistrate în procesul de punere în aplicare a Acordului bilateral privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA din România, cel mai important proiect strategic din istoria relaţiilor bilaterale, fiind reconfirmat obiectivul comun al părţilor privind operaţionalizarea sistemului de la Deveselu, la orizontul anului 2015, neexistând niciun fel de întârzieri", mai informează Ministrul de Externe.

"Partea română a pledat pentru extinderea cooperării militare bilaterale, inclusiv din perspectiva actualului context regional de securitate. Demnitarul român a prezentat perspectivele României asupra climatului regional de securitate, argumentând, în context, necesitatea unei creşteri a prezenţei SUA şi NATO în statele Aliate de la frontiera estică a Alianţei, inclusiv în România. Bogdan Aurescu a subliniat că, pe fondul crizei din Ucraina, coeziunea Alianţei şi angajamentul puternic al tuturor statelor Aliate faţă de principiul apărării colective capătă o importanţă sporită", precizează MAE.

Bogdan Aurescu a arătat că o cooperare consolidată cu SUA în regiunea Mării Negre, substanţierea prezenţei americane, alături de cea a altor aliaţi în zonă vor contribui la stabilizarea strategică a regiunii şi la descurajarea factorilor de instabilitate. El a evidenţiat, de asemenea, rolul politicii NATO a uşilor deschise în promovarea stabilităţii şi securităţii în spaţiul euro-atlantic, se mai arată în comunicat.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu s-a întâlnit, de asemenea, miercuri, cu asistentul secretarului de stat al SUA Victoria Nuland, căreia i-a vorbit despre necesitatea unei creşteri a prezenţei SUA şi NATO în statele aliate de la frontierea estică a Alianţei, inclusiv România, informa, joi, MAE.

Această întrevedere a avut loc la Washington, în cadrul vizitei pe care secretarul de stat pentru afaceri strategice în MAE Bogdan Aurescu o face, săptămâna aceasta, în Statele Unite.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Alin Stoica, declarații revoltătoare despre România în presa belgiană

2 Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ

3 Punct de cotitură în război? / Rusia lansează în premieră rachete din Marea Azov asupra Ucrainei

4 VIDEO „Există o singură civilizație inteligentă în Calea Lactee”

5 Radioul Ministerului Apărării din Rusia: „În Moldova, oamenii au un singur rinichi pentru că occidentalii au nevoie de piese de schimb”