Australia va acorda despăgubiri la nivel federal indigenilor din "generaţia furată"

Australia va acorda despăgubiri la nivel federal indigenilor din "generaţia furată"

Australia va plăti câte 75.000 de dolari australieni (aproape 47.000 de euro) unui număr important de aborigeni care au fost extraşi cu forţa din familiile lor când erau copii, a anunţat joi prim-ministrul australian Scott Morrison, transmit AFP şi Reuters. Gestul se doreşte o reparaţie pentru o perioadă "ruşinoasă" din istoria Australiei, a adăugat premierul.

Peste 100.000 de tineri indigeni au fost luaţi din casele şi comunităţile lor şi plasaţi în familii adoptive albe, în cadrul politicilor oficiale de asimilare care au durat de la începutul anilor 1900 până în anii 1970.

"Ceea ce s-a întâmplat este un capitol ruşinos din istoria noastră naţională", a subliniat Morrison în parlament, referindu-se la aşa-zisa "generaţie furată" a indigenilor australieni.

Susţinătorii drepturilor indigenilor australieni, care sunt în continuare puternic dezavantajaţi în ceea ce priveşte sănătatea, veniturile şi educaţia, au salutat anunţul, amintind în acelaşi timp că acesta era aşteptat de multă vreme.

Premierul australian a precizat că vor fi alocaţi 378,6 milioane de dolari australieni (236 milioane de euro) pentru repararea pagubelor umane create de politica de asimilare.

Plăţile vor fi destinate celor care trăiesc în teritorii care erau administrate de Commonwealth în acea perioadă - Teritoriul de Nord, Teritoriul Capitalei Australiene, unde se află Canberra şi teritoriul Jervis Bay - şi care aveau sub 18 ani când au fost luaţi din comunităţile lor.

Programul le oferă supravieţuitorilor o plată unică de 75.000 de dolari australieni ca recunoaştere a prejudiciului creat, plus o plată de "asistenţă pentru vindecare" de 7.000 de dolari australieni şi posibilitatea de a-şi spune povestea unui înalt oficial guvernamental şi de a primi scuze personal sau în scris.

Unele state australiene au pus în aplicare sisteme de despăgubire, dar guvernul federal nu a luat astfel de măsuri până acum.

Plăţile de la nivel federal fac parte dintr-un plan în valoare de un miliard de dolari australieni care urmăreşte reducerea inegalităţilor cu care se confruntă cei circa 700.000 de indigeni ce trăiesc astăzi în ţara cu aproape 26 milioane de locuitori. Speranţa de viaţă a acestora este cu opt ani mai mică decât a neindigenilor şi sunt suprareprezentaţi în închisori, potrivit statisticilor guvernamentale. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

2 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo

3 Noul război? Amănunte care dau fiori...

4 VIDEO În prima mașină erau șase comandanți ruși care au fost „eliberați de viață”. În cealaltă, 5 soldați, „eliberați” și ei...

5 Televiziunea publică rusă în delir / Se cere deschiderea unui nou front în Germania și lovirea de către Armata rusă a Berlinului