Austria: Fostul lider al extremei-drepte, judecat pentru corupţie, a pledat nevinovat

Austria: Fostul lider al extremei-drepte, judecat pentru corupţie, a pledat nevinovat

Fostul lider al extremei-drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, a pledat nevinovat marţi la Viena, în prima zi a procesului său pentru corupţie legat de răsunătorul scandal Ibizagate care a dus la căderea guvernului în primăvara lui 2019, relatează AFP.

La sosirea la tribunal, Strache a refuzat orice comentariu în faţa numeroşilor jurnalişti.

În urmă cu doi ani, preşedintele puternicului Partid al Libertăţii (FPO) şi vicecancelar şi-a pierdut brusc poziţia.

Filmat cu camera ascunsă pe insula spaniolă Ibiza, el a fost văzut în timp ce îi propunea contracte publice unei femei care se dădea drept nepoata unui oligarh rus, în schimbul unui sprijin electoral.


Înregistrarea a avut efectul unei bombe, pentru că a provocat alegeri anticipate şi lansarea a numeroase anchete.

Declaraţiile făcute în această înregistrare video sunt astăzi "gravate în memoria colectivă", a subliniat procuroarea la deschiderea audierilor, într-o sală impozantă a tribunalului regional de la Viena.

În acest cadru a fost confiscat şi telefonul mobil al lui Strache, iar anchetatorii au descoperit mesaje compromiţătoare.

În vârstă de 52 de ani, inculpatul a părut combativ, luând notiţe. Este suspectat că a intervenit în 2018 pentru introducerea unei clinici private în sistemul de securitate socială.

Clinica este deţinută de Walter Grubmüller, un donator al FPO care l-a invitat pe Strache pe iahtul său, precum şi în casa sa de vacanţă pe insula Corfu.

Prezent de asemenea pe banca inculpaţilor, Grubmüller a denunţat acuzaţiile ca "rizibile".

Conform unor schimburi de SMS-uri analizate de anchetatori, Strache l-a întrebat direct pe interlocutorul său "ce amendament la lege" îşi doreşte pentru ca respectiva clinică, specializată în chirurgie estetică, "să fie în sfârşit tratată corect".

El a acţionat "din convingere", a argumentat avocatul său, Johann Pauer.

Strache "nu a avut niciun avantaj în timpul mandatului său" de vicecancelar, a insistat avocatul, subliniind că sejurul în Grecia a avut loc în 2016, cu mult înaintea faptelor. În privinţa donaţiei, avocatul a spus că clientul său "nu ştia" că Grubmüller va oferi 10.000 de euro partidului său.

La acel moment, şeful FPO negocia cu conservatorii formarea unei coaliţii. Ajunsă la putere, extrema-dreaptă a primit portofoliul Sănătăţii.

Legislaţia a fost modificată la scurt timp, permiţând clinicii să obţină un acord de securitate socială. Conform estimărilor unor experţi, ea putea astfel să beneficieze de fonduri publice de o valoare de 2,2 milioane de euro pe an.

Este vorba "de un delict grav, nu de o bagatelă", a spus procuroarea, în timp ce pedeapsa pe care o riscă Strache este între şase luni şi cinci ani de închisoare. Verdictul este aşteptat vineri.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…