Austria va înainta o acțiune în justiție împotriva Ungariei dacă aceasta nu va accepta să primească înapoi migranți

Austria va înainta o acțiune în justiție împotriva Ungariei dacă aceasta nu va accepta să primească înapoi migranți

Ministrul de interne austriac Wolfgang Sobotka a declarat miercuri că țara sa va înainta o acțiune în justiție împotriva Ungariei dacă acesta va refuza să ia înapoi migranți care, conform normelor europene ignorate însă de anul trecut de numeroase state europene, ar trebui să solicite azil în țara europeană în care au ajuns prima dată, relatează Reuters.

Oficiali austrieci și ungari susțin că situația este în mare parte sub control la un an după ce granița lor comună a devenit un punct central pentru afluxul de refugiați în Europa, mulți dintre aceștia dorind să ajungă în Germania. Sute de mii de migranți s-au îndreptat din țări din sudul Europei către nord, spre Austria, Germania și Suedia, făcând imposibilă punerea în aplicare a așa-numitelor 'reguli Dublin' care prevăd trimiterea înapoi a migranților în țara care au ajuns pentru prima dată în Europa.

Țări din centrul și estul Europei, în special Ungaria, s-au opus oricăror încercări europene de a obliga statele să accepte să primească înapoi migranți sau introducerea unui regim de cote.

'În principal, avem un regim european Dublin. Uniunea Europeană este responsabilă de... regulamentul Dublin și state sau grupuri de state care încalcă permanent legea trebuie să se aștepte la consecințe legale', a declarat ministrul de interne austriac Wolfgang Sobotka pentru postul de radio ORF.

'În acest caz, Austria trebuie să înainteze o acțiune în justiție. Viena trebuie să vadă că Uniunea Europeană acționează conform legii, punct', a afirmat Sobotka atunci când a fost întrebat în legătură cu faptul că Ungaria nu acceptă să îi fie trimiși înapoi migranți conform regulamentului Dublin.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA