Automobilul lui Elon Musk ar putea să cadă pe Pământ sau Venus peste câteva milioane de ani

Automobilul lui Elon Musk ar putea să cadă pe Pământ sau Venus peste câteva milioane de ani

Automobilul Tesla Roadster, lansat de Elon Musk în spaţiu în cadrul unui prim test reuşit al rachetei Falcon Heavy şi care se află pe o orbită eliptică în jurul Soarelui, ar putea să cadă înapoi pe Pământ sau pe planeta Venus peste câteva milioane de ani, conform rezultatelor unui nou studiu, informează Space.com.

Bolidul Tesla Roadster şi şoferul său, un manechin botezat "Starman", au ajuns în spaţiu săptămâna trecută. Orbita circumsolară pe care se află automobilul îl poartă până dincolo de cea a planetei Marte, în punctul cel mai îndepărtat al ei şi respectiv până aproape de Pământ în cel mai apropiat punct al acestei orbite.

O echipă de cercetători a dorit să afle care va fi soarta automobilului despre care Elon Musk declara că va pluti prin spaţiu vreme de miliarde de ani. Cercetătorii au testat traiectoria maşinii în cadrul unor simulări computerizate pentru următorii 3 milioane de ani.

Conform rezultatelor, automobilul are 6% şanse să cadă înapoi pe Pământ peste 1 milion de ani şi respectiv 2,5% şanse să cadă pe Venus în acelaşi interval de timp. În concluzie, peste câteva zeci de milioane de ani este aproape sigur că automobilul va cădea pe una dintre aceste două planete.

"Deşi nu putem să precizăm cu certitudine pe care dintre planete va cădea automobilul, putem afirma că nu va rămâne în spaţiu mai mult de câteva zeci de milioane de ani", a explicat coordonatorul acestui studiu, Hanno Rein, directorul Centrului pentru Ştiinţe Planetare din cadrul Universităţii din Toronto.

La apropierea de una dintre aceste două planete, maşina va arde complet în timpul trecerii prin straturile atmosferice.

Traiectoria orbitală a unor obiecte mici, aşa cum este această maşină electrică, este foarte greu de preconizat cu exactitate pe perioade foarte lungi de timp. Bolidul Tesla se va confrunta cu numeroase influenţe gravitaţionale din partea Pământului, dar şi a lui Venus, de-a lungul milioanelor de ani şi este greu de preconizat cum exact îi vor modifica traiectoria aceste influenţe.

"În funcţie de detaliile acestor întâlniri (gravitaţionale), automobilul Tesla poate fi împins pe o orbită mai largă sau mai mică", a explicat unul dintre co-autorii studiului, Dan Tamayo de la Universitatea din Toronto.

Cercetătorii au ajuns şi la concluzia că automobilul va trece la o distanţă relativ mică faţă de Pământ, de ordinul a câteva sute de mii de kilometri, în 2091.

Acest studiu despre soarta lui "Starman" va fi publicat în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...