Autoritățile spaniole l-au eliberat pe scriitorul german de origine turcă Dogan Akhanli, arestat la solicitarea Ankarei

Autoritățile spaniole l-au eliberat pe scriitorul german de origine turcă Dogan Akhanli, arestat la solicitarea Ankarei

Un tribunal spaniol a decis duminică eliberarea condiționată a scriitorului german de origine turcă Dogan Akhanli, care fusese arestat cu o zi înainte în Spania la solicitarea Ankarei, a anunțat avocatul său Ilias Uyar, relatează AFP și DPA.

"Bătălia a meritat", a scrie avocatul său pe Facebook , precizând că scriitorul "a fost eliberat cu condiția să rămână la Madrid" până când Turcia va cere oficial extrădarea sa.

Ministerul de Externe german a anunțat sâmbătă arestarea în Spania, la cererea Ankarei, a lui Dogan Akhanli, și a cerut Madridului să nu-l extrădeze în Turcia.

Această solicitare a fost transmisă autorităților spaniole de către ambasada Germaniei de la "un nivel înalt" diplomatic, au informat surse din cadrul Ministerului de Externe de la Berlin.

Ministrul de externe german Sigmar Gabriel a salutat eliberarea duminică a lui Dogan Akhanli, considerând-o ca pe o victorie împotriva represiunii Ankarei asupra criticilor săi, relatează DPA.

"Ar fi groaznic dacă Turcia ar putea să aibă oameni închiși în celălalt capăt al Europei pentru că și-au ridicat vocea împotriva președintelui (Recep Tayyip) Erdogan", a declarat Sigmar Gabriel într-un comunicat.

Arestarea scriitorului , considerat ca fiind un critic al autorităților de la Ankara, a fost inițial anunțată de Volker Beck, deputat din partea Verzilor germani, care a declarat că reținerea lui Akhanli arată că președintele turc Recep Tayyip Erdogan încearcă "să-și extindă puterea dincolo de frontierele țării sale, să intimideze vocile critice și să le urmărească peste tot în lume".

Dogan Akhanli, care a scris inclusiv o trilogie evocând genocidul armenilor, face obiectul unor persecuții în Turcia, a relatat publicația regională Kolner Stadt-Anzeiger.

Relațiile dintre Turcia și Germania s-au deteriorat foarte tare după puciul eșuat din 15 iulie 2016, imputat predicatorului Fetullah Gulen, autoexilat în SUA și care neagă orice implicare. Ankara a acuzat Berlinul că dă dovadă de indulgență față de ''teroriști'', găzduind separatiști kurzi și presupuși puciști. La rândul său, Germania a condamnat amploarea epurărilor din Turcia după puciul eșuat în urma căruia peste 50.000 de persoane au fost arestate. În prezent, există zece cetățeni germani, unii cu dublă cetățenie, aflați în detenție în Turcia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”