Autorităţile sud-coreene au lansat ''investigaţii detaliate'' după capturarea unui nord-coreean la graniţă

Autorităţile sud-coreene au lansat ''investigaţii detaliate'' după capturarea unui nord-coreean la graniţă

Forţele militare sud-coreene au anunţat marţi că au capturat un cetăţean nord-coreean care a reuşit să traverseze graniţa fortificată dintre cele două state şi încearcă să stabilească dacă respectivul a încercat să dezerteze, relatează Reuters şi Yonhap.

Bărbatul a fost descoperit în jurul orei locale 4:20 a.m. (19.20 GMT, luni), în apropiere de punctul de control din capătul estic al Zonei demilitarizate care separă cele două Corei şi a fost reţinut după o căutare de trei ore, a precizat Statul Major general sud-coreean.

"Se presupune că este nord-coreean şi efectuăm o investigaţie detaliată, inclusiv pentru a afla cum a ajuns acolo şi dacă intenţia lui a fost de a dezerta", a menţionat Statul major într-un comunicat.

Nu se ştie deocamdată dacă este vorba de un militar sau de un civil şi cum a reuşit să treacă graniţa.

Restricţiile anticoronavirus au determinat între altele o scădere record a numărului de nord-coreeni care vor să se refugieze în Coreea de Sud.

Astfel, circa 200 de nord-coreeni s-au stabilit în sud anul trecut, cu 80% mai puţini decât în 2019, a indicat ministrul sud-coreean al unificării, Lee In-Young.

Ultimul caz cunoscut public a fost în noiembrie, când un nord-coreean a fugit în sud prin estul Zonei demilitarizate.

Relaţiile transfrontaliere au fost afectate de blocarea negocierilor privind denuclearizarea dintre Phenian şi Washington, în 2019, iar în ianuarie 2020 Coreea de Nord, oricum izolată deja, şi-a închis frontierele de teama coronavirusului. În iulie anul trecut, liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat stare de urgenţă şi a băgat în carantină o localitate de frontieră, după ce o persoană cu simptome de COVID-19 a trecut ilegal graniţa dinspre sud în nord. Oficial, Coreea de Nord nu are niciun caz confirmat de COVID-19. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Misterioasa avere de milioane de dolari, moștenită de Anamaria de la Ionela Prodan. Sora a renunțat la bani

2 VIDEO Imagini rare de pe linia frontului din Ucraina

3 Foarte interesante amănunte!

4 VIDEO NGAD, avionul hibrid de luptă invizibil de generația a 6-a. Zboară în escadrilă de drone

5 Ucraina a primit sistemul de apărare aeriană NASAMS care ar trebui să schimbe situația de pe câmpul de luptă