Autoritățile turce anunță că au dejucat un atentat cu bombă, după descoperirea într-un cimitir a 640 kilograme de explozibili

Autoritățile turce anunță că au dejucat un atentat cu bombă, după descoperirea într-un cimitir a 640 kilograme de explozibili

Autoritățile turce au anunțat că au dejucat un atentat cu bombă, după ce au descoperit peste 600 de kilograme de explozibili ascunși într-un cimitir din Diyarbakir (sud-estul țării, cu majoritate kurdă), regiune unde unul dintre principalii lideri ai AKP, partidul aflat la putere în Turcia, obișnuiește să se deplaseze, a anunțat sâmbătă agenția de presă Dogan, citată de AFP.

În total, "opt butelii cu gaz, 1.700 de metri de cabluri, două bidoane de 120 de kilograme umplute cu 240 de kilograme de amoniu amestecat cu nitrat", adică "640 de kilograme de explozibili" au fost descoperite în cinci locuri din cimitirul situat în districtul Bismil, în Diyarbakir, a explicat guvernoratul provinciei, citat de Dogan.

Explozivii au fost descoperiți în apropierea mormântului în care este înhumată mama vicepreședintelui Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP), Mehdi Eker, al cărui "frate, tată, unchi sunt îngropați" în același cimitir.

În pofida amenințării, într-un interviu acordat postului de televiziune NTV, Eker a declarat că se va duce la cimitir duminică, de Eid al-Adha (sărbătoarea musulmană a sacrificiului).

"Credem că era planificat un asasinat", a declarat un reprezentant turc sub rezerva anonimatului.

"Planificau un masacru de proporții", a acuzat Eker, el fiind de părere că "planul nu viza asasinarea unei singure persoane. Peste o sută de persoane ar fi fost lovite odată cu mine".

Identitatea presupușilor autori ai acestei tentative de atentat nu a fost făcută publică. "Avem pe de-o parte PKK (rebelii kurzi din Turcia), pe de alta Daesh (acronimul arab pentru gruparea Stat Islamic), iar pe de alta pe guleniști (partizanii predicatorului turc Fethullah Gülen, acuzat de autoritățile de la Ankara că ar fi "creierul" puciului eșuat din 15 iulie din Turcia)... Sunt organizații care sunt legate între ele", a adăugat Mehdi Eker, fost ministru al agriculturii, întors recent din SUA unde, însoțit de avocați, a pledat pentru extrădarea lui Gülen, care trăiește în exil în Statele Unite ale Americii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”