Autoritățile turce deschid o anchetă împotriva a 17 persoane din SUA, între care un fost șef al CIA

Autoritățile turce deschid o anchetă împotriva a 17 persoane din SUA, între care un fost șef al CIA

Autoritățile turce au deschis o anchetă împotriva a 17 persoane din SUA, printre care un fost șef al CIA, John Brennan, liderul minorității din Senat, Charles Schumer, un fost procuror federal, Preet Bharara, și un înalt oficial din CIA, Graham Fuller, suspectați de legături cu puciul eșuat din 15 iulie 2016, informează AFP și DPA.

Charles Schumer

Ancheta a fost deschisă de parchetul din Istanbul după ce un grup de avocați turci a depus o plângere împotriva celor 17, pe care i-au acuzat de legături cu rețeaua predicatorului islamist Fethullah Gulen, pe care autoritățile de la Ankara îl acuză că s-ar fi aflat în spatele loviturii de stat eșuate, potrivit Anadolu.

Lista persoanelor anchetate include cetățeni americani care au fost implicați în afaceri turce și cetățeni turci care locuiesc în SUA. Sunt incluși și Michael Rubin și Henri Barkey, care lucrează pentru un grup de reflecție axat pe problemele Orientului Mijlociu. Pe listă mai figurează și cetățenii turci Faruk Taban, președintele Turkic American Alliance (TAA), și Talha Saraç, de la Turkish American Business Network, adaugă Anadolu.

Ei sunt acuzați de "tentativă de răsturnare a ordinii constituționale", "tentativă de răsturnare a guvernului turc" și "apartenență la o grupare teroristă armată". Anadolu relatează că unii dintre acești suspecți s-ar fi întâlnit într-o primă ocazie pe o insulă de lângă Istanbul chiar în ziua puciului eșuat, iar o a doua oară într-un restaurant din Istanbul, două zile mai târziu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia