Avertismentul lui Biden: China este o "bombă cu ceas" din cauza problemelor economice

Avertismentul lui Biden: China este o "bombă cu ceas" din cauza problemelor economice

Joe Biden a numit China o "bombă cu ceas în multe cazuri" din cauza provocărilor economice cu care se confruntă, afirmând că această țara are probleme din cauza creșterii slabe, relatează The Guardian.

Președintele american a indicat șomajul ridicat și îmbătrânirea forței de muncă din această țară, constatând: „China are probleme”.

„Au niște probleme. Asta nu este bine, pentru că atunci când băieții răi au probleme, ei fac lucruri rele", a declarat Biden la o strângere de fonduri politice organizată joi în Utah. El a spus că nu vrea să facă rău Chinei și că dorește o relație rațională cu această țară.

Comentariile lui Biden au amintit de comentariile făcute la o altă strângere de fonduri în iunie, când s-a referit la președintele Xi Jinping ca fiind un "dictator". China a calificat remarcile drept o "provocare politică".

Comentariile respective au fost făcute la scurt timp după ce secretarul de stat american Antony Blinken a încheiat o vizită în China menită să stabilizeze relațiile pe care Beijingul le-a descris ca fiind la cel mai scăzut nivel de când au fost stabilite legături oficiale în 1979.

Economia chineză a intrat în deflație în luna iulie, în timp ce prețurile la producător au alimentat de asemenea declinul. China ar putea intra într-o eră de creștere economică mult mai lentă, cu prețuri de consum și salarii stagnante, în contrast cu inflația din alte părți ale lumii.

Indicele prețurilor de consum, principalul indicator al inflației, a scăzut cu 0,3% în iulie, a anunțat Biroul Național de Statistică din China (BNS), după ce în iunie a stagnat. Un sondaj realizat în rândul analiștilor anticipase un declin de 0,4% de la an la an.

Analiștii au declarat că aceste date reprezintă un semn clar de slăbire a economiei chineze, ceea ce ar stârni îngrijorarea companiilor și economiilor din UE pentru care China este un partener comercial cheie.

Datele din iulie au reprezentat prima lectură negativă a inflației din China de la începutul anului 2021, când prețurile au fost mai slabe, deoarece pandemia Covid-19 a afectat cererea, iar prețurile la carnea de porc au scăzut.

Statele Unite, cea mai mare economie din lume, a luptat împotriva inflației ridicate și a înregistrat o piață a muncii robustă.

Biden a semnat miercuri un ordin executiv care va interzice unele investiții noi ale SUA în China în tehnologii sensibile, cum ar fi cipurile de calculator și inteligența artificială. China, care are a doua cea mai mare economie din lume, a declarat că este "grav îngrijorată" de ordin și și-a rezervat dreptul de a lua măsuri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat