Avertismentul UE pentru Rusia

Avertismentul UE pentru Rusia

Avertismentul UE pentru Rusia

"Rusia are tot interesul ca Ucraina să nu se prăbuşească pe plan economic şi politic", a declarat şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier într-o reuniune informală cu omologii săi din cadrul UE, la Atena.
"Rusia joacă un rol important deoarece stabilizarea economică a Ucrainei depinde în parte de preţurile energiei furnizate" de către Moscova, a subliniat Steinmeieir.

"De aceea este necesar să dialogăm cu Rusia, chiar dacă avem divergenţe", a adăugat ministrul german, ale cărui îngrijorări erau împărtăşite de mai mulţi dintre omologii săi reuniţi în capitala greacă.

Rusia a crescut săptămâna aceasta preţul pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale livrate fostei republici sovietice de la 268 la 485 de dolari, unul dintre cele mai mari preţuri din Europa.

Premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk a denunţat o decizie "politică", "vizând să submineze fundamentele economice şi sociale ale ţării".

Preşedintele companiei ruse Gazprom Alseksei Miller a sporit sâmbătă presiunea, afirmând că Ucraina ar trebui să ramburseze 11,4 miliarde de dolari, echivalentul reducerii la preţul gazului livrat în ultimii patru ani, în schimbul menţinerii Flotei ruse la Sevastopol, în Crimeea.

La finalul reuniunii informale de la Atena, şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton a îndemnat din nou Moscova "să se angajeze într-o dezescaladare" cu Ucraina şi a reafirmat că UE este pregătită să impună "noi sancţiuni", de ordin economic, în cazul în care criza se agravează. "Suntem uniţi pentru a înfrunta ameninţările adresate Ucrainei", a subliniat Lady Ashton.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”