Avioane de vânătoare chineze au interceptat un avion de supraveghere american

Avioane de vânătoare chineze au interceptat un avion de supraveghere american

Două avioane de vânătoare chineze au interceptat un avion de supraveghere al marinei militare a SUA, la sfârșitul săptămânii trecute, deasupra Mării Chinei de Est, transmite Reuters.

Potrivit unor oficiali americani care au dorit să își păstreze anonimatul, avioanele chineze J-10, înarmate, s-au apropiat la aproximativ 90 de metri de cel american de tip EP-3. Interceptarea avut loc la aproximativ 150 de km de orașul Qindgdao.

Departamentul apărării de la Washington a apreciat luni că distanța dintre avioane a reprezentat un risc.

Reuters observă că astfel de incidente sunt destul de obișnuite, iar China tratează cu suspiciune orice activități militare americane în apropierea coastelor sale. În luna mai, două avioane chineze SU-30 au interceptat un avion american echipat pentru detectarea radiațiilor, în spațiul aerian internațional de deasupra Mării Chinei de Est. În 2001, un avion spion al SUA a fost interceptat de un avion de vânătoare al Chinei; incidentul s-a soldat cu o coliziune, în urma căreia pilotul chinez și-a pierdut viața, iar avionul american a fost nevoit să aterizeze de urgență la o bază de pe insula Hainan. Cei 24 de membri ai echipajului au fost reținuți de chinezi timp de 11 zile, până când Washingtonul a prezentat scuze.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată sfidarea României...

2 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 România are 18 miliardari, cu 7 mai mulți decât anul trecut