Avionul britanic F-35 prăbuşit în Mediterana a fost recuperat

Avionul britanic F-35 prăbuşit în Mediterana a fost recuperat

Un avion de luptă 'invizibil' britanic F-35 care s-a prăbuşit în Mediterana la decolarea de pe portavionul HMS Queen Elizabeth a fost recuperat, au anunţat miercuri responsabili ai NATO şi Ministerul Apărării de la Londra, transmite AFP.

'Operaţiunile vizând recuperarea avionului F-35 britanic din Mediterana s-au încheiat cu succes', a comunicat Ministerul Apărării pe Twitter.

'Aliaţii din NATO Italia şi Statele Unite şi-au adus sprijinul în timpul operaţiunii de recuperare', a precizat comandamentul aerian al NATO pe aceeaşi reţea socială.
Aparatul F-35B, de fabricaţie americană, a plonjat în mare în ziua de 17 noiembrie la decolarea de pe HMS Queen Elizabeth, principalul portavion britanic, ce revenea dintr-o misiune în regiunea indo-pacifică. Pilotul a reuşit să se catapulteze la timp.

O filmare realizată la bord şi difuzată de media britanice arată avionul căzând în apă de pe rampa de la capătul punţii de decolare. Conform site-ului specializat UK Defence Journal, un marinar suspectat că a divulgat înregistrarea a fost arestat şi trimis în ţară.

Potrivit tabloidului The Sun, responsabili militari britanici sunt de părere că o acoperitoare de motor fusese lăsată din greşeala pe avion, provocând incidentul.

La 22 noiembrie, responsabili britanici şi ai NATO aflaţi la bordul portavionului au dat asigurări pentru AFP că vor fi în măsură să recupereze epava avionului înaintea Rusiei.

Ei nu au dat detalii despre operaţiunea de recuperare, invocând secretul acesteia.

Marea Britanie a primit deja 21 de avioane F-35B fabricate în SUA, cele mai multe fiind destinate celor două portavioane ale sale, HMS Queen Elizabeth şi HMS Prince of Wales. Fiecare avion costă mai mult de 100 milioane de euro.

Aparatele F-35B sunt o variantă a F-35 de generaţia a cincea, capabile de aterizări verticale şi decolări scurte.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Americanii, semnal de forță! Priviți ce dihanie au scos din adâncuri!

2 Din culisele marilor tunuri / Cine este în spatele firmelor care importă 90% din gazul rusesc?

3 VIDEO Demonstrație de forță a MApN?

4 Priviți ce mută Rusia la granița cu Ucraina!

5 A comis-o! Un sfârc nărăvaș a sărit din cupa sutienului Biancăi Drăgușanu!