Avocat: Mitropolitul Ardealului nu a avizat cartea scrisă de Gigi Becali, ci doar a binecuvântat-o

Avocat: Mitropolitul Ardealului nu a avizat cartea scrisă de Gigi Becali, ci doar a binecuvântat-o

Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, a refuzat să facă declarații la ieșirea din sediul DNA, după ce a fost audiat, în calitate de martor, în dosarul privind redactarea unor lucrări științifice de către deținuți. Laurențiu Streza a coordonat o carte scrisă în detenție de Gigi Becali cu titlul "Iubirea Milostivă și Mântuitoare", apărută la editura "Seculum".

"Tot ce a fost de declarat, s-a declarat. Vă mulțumesc foarte mult! Dumnezeu să vă ajute!", le-a spus mitropolitul ziariștilor la ieșirea din sediul DNA.

În schimb, avocatul mitropolitului, Daniel Ionașcu, a explicat că Laurențiu Streza nu a coordonat sau avizat cartea lui Becali, ci doar a binecuvântat-o, la cererea unui călugăr de la Muntele Athos.

"Preasfinția sa nu a avizat cartea, ci a binecuvântat-o. Așadar, fiecare dintre dumneavoastră amintiți-vă că este imposibil să nu vă fi trecut prin mână cel puțin o dată un acatist, o care din aceea mică sau orice carte tipărită în biserică. Așadar, nu există carte care apare în biserică să nu aibă binecuvântarea unui vicar, că este mitropolit, că este episcop. Un părinte de la Muntele Athos a mers la Preasfințitul și i-a cerut să îi dea o binecuvântare domnului Becali, în așa fel încât acesta să scrie în viitor o carte. Nu s-a pus problema vreunui capital de nicio natură, nici juridică și nici materială. Nu s-a pus problema ca aceasta să fie o contravaloare", a spus Daniel Ionașcu.

Avocatul a adăugat că nu s-a pus problema ca Gigi Becali să facă sponsorizări către Biserică în schimbul binecuvântării acelei cărți.

El a mai spus că de fapt cartea a fost scrisă de călugării de la Muntele Athos, iar Becali a pus doar titlul.

"Domnul George Becali nu este cel care a cerut, ci au cerut călugării de la Muntele Athos care au scris lucrarea. Această lucrare este un co-autorat. Titlul este al autorului, însă corectura, grafica, textul și tot ce este acolo a aparținut de la Muntele Athos. Un călugăr de la Athos este cel care îi cere Preasfințitului această binecuvântare, nu domnul Becali. Binecuvântarea a fost dată pentru scrierea lucrării. Cartea nu era scrisă. Când s-a dat o binecuvântare, domnul Becali poate să o folosească unde apreciază domnia sa, însă răspunderea nu este a celui care dă binecuvântarea", a afirmat avocatul.

Gigi Becali a beneficiat de eliberare condiționată, după ce pedeapsa i-a fost redusă în urma redactării a cinci cărți: "Iubirea Milostivă și Mântuitoare" — coordonator Laurențiu Streza, "Becali. Parlamentul Europei și Parlamentul României" — coordonator Dan Pavel, "Muntele Athos. Patria Ortodoxiei" — coordonator Teodosie, "Steaua și Becali" — coordonator Cojocaru Viorel, "Becali și Politica. Începuturile" — coordonator Dan Pavel.

Pe 12 ianuarie, procurorii DNA au deschis un dosar în legătură cu lucrările scrise de deținuți, în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată.

Potrivit DNA, fapta ar fi fost săvârșită de mai multe persoane care au acționat concertat în scopul de a crea aparența că sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiționat.

"Dintr-o notă întocmită de Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și din datele existente în spațiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiții nu erau îndeplinite, iar prin faptele săvârșite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate. În această modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni de corupție se regăsesc condamnați care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puțin decât stabilise instanța de judecată, exclusiv ca urmare a activității infracționale care face obiectul sesizării din oficiu", declara DNA.

DNA precizează că, potrivit art. 96 alin. 1 lit. f din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări științifice se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare științifică.

"Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice, iar pedepsele aplicate de instanțe să se considere ca executate. Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanță științifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate. Aceste recomandări ar fi avut o natură generică și ar fi fost folosite, uneori, în aceeași formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter științific", mai spun procurorii.

Conform DNA, cadre universitare ar fi acceptat să valideze valoarea unor lucrări și să le includă în evidența unor conferințe științifice internaționale, în condițiile în care activitatea de elaborare desfășurată de autor durase câte o oră pentru fiecare comunicare.

De asemenea, reprezentanții unor edituri ar fi acceptat publicarea lucrărilor fără a se raporta în niciun fel la valoarea științifică a acestora și interesul pieței de carte, în tiraje infime, care nu au fost puse în vânzare în circuitul comercial obișnuit.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...