Avocata care a reprezentat-o pe Kovesi: Orice persoană care a depus o plângere penală în urma violențelor din 10 august 2018 poate merge la CEDO

Avocata care a reprezentat-o pe Kovesi: Orice persoană care a depus o plângere penală în urma violențelor din 10 august 2018 poate merge la CEDO

Avocata Nicoleta Popescu a declarat la RFI că, deși Dosarul 10 August a fost clasat definitiv, el poate fi atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), precizând că orice persoană care a depus plângere penală în urma violențelor din Piața Victoriei se poate adresa Curții.

”Dosarul violențelor din 10 august 2018, clasat definitiv, poate fi atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului dacă procedurile judiciare nu au fost respectate sau dacă nu a existat o anchetă efectivă în acest dosar”, a explicat avocata specializată în drepturile omului Nicoleta Popescu, cea care de curând a reprezentat-o cu succes la CEDO pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi.

Ea a subliniat că o acțiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului trebuie inițiată în maximum 6 luni de la comunicarea motivării deciziei Instanței.

Pe de altă parte, a mai explicat Nicoleta Popescu, orice persoană care a depus o plângere penală în urma violențelor din 10 august 2018 poate merge la CEDO.

În mai anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în procesul intentat după ce a fost revocată din funcția de șefă a DNA în 9 iulie 2018, prin decretul președintelui Klaus Iohannis, în urma unei decizii a Curții Constituționale, care l-a obligat pe șeful statului să o demită.

CEDO a stabilit că fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție i-a fost încălcat dreptul de a merge în instanță pentru a se apăra, drept garantat de articolul 6 § 1 din Convenție.

Totodată, instanța europeană i-a dat dreptate Laurei Codruța Kovesi în privința dreptului la liberă exprimare a opiniilor, pornind de la acuzația fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, care a notat în raportul care a stat la baza revocării că fosta șefă a DNA și-a încălcat atribuțiile făcând declarații presei internaționale.

Curtea Europeană a stabilit că fosta șefă DNA și-a exprimat puncte de vedere referitoare la modificările legilor Justiției în limitele libertății de exprimare și că a transmis public punctul său de vedere asupra reformelor, în calitate de șef al instituției Anticorupție. CEDO a arătat că acest lucru nu a încălcat sub nicio formă prevederile legale ci, dimpotrivă, s-a încadrat în dreptul său la liberă exprimare.

CEDO a concluzionat că această îndepărtare a Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA a învins scopul menținerii independenței judiciare și a avut consecințe asupra celorlalți procurori și judecători care au participat la dezbaterile publice privind reformele legislative.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa