Avocatul general al CJUE pune din nou sub semnul întrebării independenţa sistemului judiciar polonez

Avocatul general al CJUE pune din nou sub semnul întrebării independenţa sistemului judiciar polonez

Avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a opinat joi că nou creata cameră disciplinară a Curţii Supreme din Polonia ''nu respectă cerinţele independenţei sistemului judiciar, conform dreptului Uniunii Europene'', transmit Reuters şi dpa.

Potrivit noii schimbări, judecătorii pot face obiectul unei anchete disciplinare şi în cele din urmă pot suporta sancţiuni dacă autorităţile consideră că deciziile lor sunt nepotrivite.

Conform avocatului general al CJUE, Evgheni Tancev, parlamentul polonez poate alege candidaţi cu puţin sau niciun sprijin din partea judecătorilor, rezultatul fiind acela că opinia comunităţii de jurişti poate avea insuficientă greutate''.

Decizia CJUE, în acest caz aşteptată în următoarele luni, nu trebuie în mod obligatoriu să fie similară opiniei avocatului general, dar de cele mai multe ori CJUE dă curs recomandării acestuia.

Tot referitor la justiţia din Polonia, CJUE a decis luni că reforma vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme nu este compatibilă cu dreptul european, întrucât încalcă principiul independenţei justiţiei. Legea respectivă face parte dintr-un amplu pachet de măsuri luate de guvernul conservator polonez şi considerate de Bruxelles drept tentative de a subordona justiţia puterii politice.

CJUE a subliniat, de asemenea, că puterea ''discreţionară'' acordată preşedintelui Poloniei de a prelungi activitatea unui judecător dincolo de limita de vârstă ''este de natură să genereze dubii legitime'' ale justiţiabililor în ce priveşte independenţa magistraţilor.

În decembrie anul trecut, CJUE a decis că Varşovia trebuie să suspende imediat aplicarea noii legi privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, după ce la 2 iulie Comisia Europeană lansase o primă procedură de infringement împotriva Poloniei în legătură cu sistemul său judiciar, argumentând că schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei acestui sistem, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor.

Executivul comunitar a susţinut la acea vreme că reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze de la 70 la 65 de ani este "incompatibilă cu dreptul comunitar". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

3 Un jandarm sibian de 43 de ani, coronasceptic, a murit după ce s-a infectat / Căpitanul Ionuț Câmpean, acum câte…

4 Marian Godină îi dă replica Patriarhului Daniel: „Să înțeleg că Sf. Dimitrie n-a văzut 30 de ani cum trăiau ro…

5 VIDEO Primul Guvern USL s-a făcut în Dubai, pe marginea piscinei hotelului Atlantis / Scheletele lui Ponta și Gh…