Avocatul Poporului - întâlnire cu un grup de protestatari, care au manifestat în faţa instituţiei

Avocatul Poporului - întâlnire cu un grup de protestatari, care au manifestat în faţa instituţiei

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, s-a întâlnit cu un grup de persoane, care au organizat, luni, o acţiune de protest în faţa sediului instituţiei, pe agenda discuţiilor aflându-se evenimentele din 10 august, din Piaţa Victoriei, dar şi ordonanţele referitoare la înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii şi cea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei.

La întâlnire au mai fost prezenţi Mircea Criste, adjunct al Avocatului Poporului, şi Emma Turtoi, şef al Serviciul Contencios Constituţional.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, în cadrul discuţiilor, protestatarii s-au arătat nemulţumiţi, printre altele, de faptul că nu au fost puse în practică rezultatele referendumului din 2009, care prevedeau trecerea la Parlament unicameral şi reducerea la 300 a numărului de parlamentari.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a precizat că va fi analizat acest subiect, iar în cazul în care vor fi constatate aspecte care ar putea fi semnalate Parlamentului ar putea fi elaborat un raport special în acest sens, se arată în comunicat.

Evenimentele din 10 august, din Piaţa Victoriei, s-au aflat şi ele pe agenda discuţiilor, prilej cu care Victor Ciorbea a declarat că instituţia pe care o conduce ar fi vrut să se sesizeze din oficiu, ''însă Avocatul Poporului nu mai avea competenţe odată cu declanşarea anchetei de către Parchetul General".

Recentele ordonanţe de urgenţă emise de Guvern - OUG nr. 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei şi Ordonanţa de urgenţă privind reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil unui fond suveran de dezvoltare şi investiţii - au constituit alte teme de discuţie.

În legătură cu OUG nr. 92/2018, Avocatul Poporului a reamintit faptul că a fost deja sesizată Curtea Constituţională a României de către Curtea de Apel Bucureşti, iar în privinţa OUG privind înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii, Victor Ciorbea a constatat că actul normativ se află, momentan, la Senat, spre dezbatere, însă i-a îndemnat pe protestatari să depună o petiţie în care să expună pe larg motivele de neconstituţionalitate ce ar putea sta la baza unei eventuale sesizări a CCR.

"Protestatarii s-au arătat nemulţumiţi şi de actuala modalitate de numire a Avocatului Poporului, opinând că acesta ar trebui să fie ales prin scrutin popular. În context, domnul Victor Ciorbea s-a declarat de acord cu o asemenea opţiune. Mai mult, domnia sa a apreciat că ar putea fi operate modificări în privinţa majorităţii cu care ar putea fi ales, pe viitor, Avocatul Poporului, fiind de părere că existenţa unei majorităţi calificate ar putea conferi şi opoziţiei un rol semnificativ în alegerea Ombudsmanului", precizează sursa citată. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...