Avocatul Poporului va analiza solicitarea preşedintelui referitoare la sesizarea CCR pe rectificarea bugetară
Avocatul Poporului va analiza solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de formulare a unei excepţii de neconstituţionalitate referitoare la ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară, după publicarea acesteia în Monitorul Oficial.
"În acest sens, Avocatul Poporului a dispus, încă de miercuri, 5 septembrie 2018, identificarea şi studierea jurisprudenţei Curţii Constituţionale a României, referitoare la eventualele implicaţii constituţionale ale adoptării unor acte normative în absenţa avizului consultativ, în general, respectiv a avizului consultativ al CSAT, în special. În acelaşi timp, este examinată atât jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), cât şi cea a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia). Jurisprudenţa instituţiilor sus-amintite este analizată şi cu privire la posibila existenţă a unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedinte şi Guvern. De asemenea, sunt examinate atât Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, cât şi alte reglementări aplicabile în materie", se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES.
În paralel cu propriile demersuri, Avocatul Poporului aşteaptă prezentarea de către reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale a argumentelor juridice pe baza cărora a fost formulată solicitarea publică a şefului statului, precizează sursa citată.
Pe 5 septembrie, preşedintele Klaus Iohannis a condamnat "ferm" adoptarea proiectului rectificării bugetare de către Guvern, fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, şi a solicitat public Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru a verifica în ce măsură ordonanţa de urgenţă de rectificare a bugetului de stat îndeplineşte exigenţele constituţionale de aprobare.
"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, condamnă ferm adoptarea proiectului rectificării bugetare de către Guvernul condus de prim-ministrul Viorica Dăncilă, fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Este inadmisibilă această abordare a Executivului, în condiţiile în care avizul CSAT este obligatoriu atunci când sunt afectate bugetele instituţiilor din domeniul securităţii naţionale", a precizat Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat.
Preşedintele Iohannis susţinea că, prin ignorarea necesităţii avizului CSAT, Guvernul "se situează de unul singur în afara cadrului legal în vigoare".
"Demersul inexplicabil de a continua cu adoptarea rectificării bugetare în aceste condiţii demonstrează lipsa evidentă a dorinţei de dialog a Guvernului în interesul cetăţenilor. Este o nouă acţiune care arată agenda paralelă pe care Guvernul Dăncilă o are cu agenda reală a românilor şi o încercare de a abate atenţia opiniei publice de la problemele grave la care Guvernul nu este capabil să găsească soluţii", spunea şeful statului. AGERPRES