Bacău: Nou termen în procesul în care Gabriel Berca și Mihai Banu sunt acuzați de corupție

Bacău: Nou termen în procesul în care Gabriel Berca și Mihai Banu sunt acuzați de corupție

Gabriel Berca, fost ministru de interne, și ex-deputatul Mihai Banu au primit, marți, din partea instanței Curții de Apel Bacău, un nou termen de judecată, pentru 29 martie, în dosarul în care sunt inculpați pentru că ar fi comis acte de corupție. În cursul ședinței au fost audiați cinci martori — membri din conducerea PDL Bacău în anii 2009 — 2012, administratori de firmă — admiși de instanță la propunerea avocaților celor doi inculpați.

Toți martorii au susținut că își mențin declarațiile făcute anterior în fața procurorilor DNA, la întrebările judecătorului privind finanțarea campaniilor electorale din anii 2009 și 2012, subliniind că nu cunosc date privind acuzațiile aduse inculpaților decât din presă și nu din discuțiile purtate în organismele de conducere județeană ale partidului. Ei au reliefat, de asemenea, faptul că în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale finanțarea s-a asigurat din donațiile candidaților eligibili pe listele electorale ale formațiunii politice din care făceau parte.

La termenul anterior, un alt martor, Neculai Olaru, fost prefect al județului Bacău, își nuanțase declarația dată procurorilor, precizând în fața judecătorului că o parte din cele menționate inițial despre disputa dintre cei doi acuzați cu privire la distribuirea banilor primiți dintr-o sponsorizare de la un denunțător le cunoaște "la nivel de bârfe" din partea unor rude ori cunoștințe și nu din constatări directe.

La finalul ședinței, judecătorul a mai fixat pentru 29 martie un termen de verificare a legalității judiciare în care se află, în prezent, cei doi inculpați, acela de control judiciar.

Gabriel Berca și Mihai Banu au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție din Bacău, ei fiind acuzați de trafic de influență, în dosar fiind acuzat și Lucian Banu, fiul lui Mihai Banu, pentru complicitate la trafic de influență.

Potrivit DNA, în perioada aprilie 2010 ? ianuarie 2012, Gabriel Berca, prin intermediul lui Mihai Banu, a pretins și primit, în mai multe tranșe, atât pentru sine,cât și pentru formațiunea politică din care făcea parte, de la un om de afaceri suma totală de 185.000 euro pentru ca, în calitate de senator și președinte al organizației județene Bacău a unui partid politic, să-și folosească influența personală pe lângă membri ai Guvernului în vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza județului.

Suma de bani respectivă ar fi fost necesară pentru achitarea unor lucrări de construcție în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei executate de firma omului de afaceri, în beneficiul unității administrativ-teritoriale.

Procurorii susțin că, în aceeași perioadă și în același scop, Mihai Banu a pretins și primit, în mai multe tranșe, de la același om de afaceri, suma de 220.000 euro, atât pentru sine, cât și pentru Gabriel Berca și pentru partidul din care făceau parte.

Anchetatorii au reținut că din cei 220.000 euro, la solicitarea lui Mihai Banu, beneficiind de complicitatea fiului său, Lucian Banu, 150.000 lei au fost remiși de către omul de afaceri sub pretextul achiziționării unui teren de la o persoană indicată de acesta.

,,Astfel, la 11 august 2010, între persoana respectivă, în calitate de promitent-vânzător și firma omului de afaceri, în calitate de promitent-cumpărător, s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un teren arabil în suprafață de 10.000 mp, situat în extravilanul unei comune, prețul vânzării fiind stabilit la suma de 150.000 lei. Această sumă de bani a fost virată de firma omului de afaceri în trei tranșe, în perioada 12.08.2010?22.07.2011, în conturile indicate de inculpații Mihai și Lucian Banu", mai susțin procurorii.

Pe parcursul procesului, avocații celor trei inculpați au acuzat faptul că instanța nu ar fi admis prezentarea în proces a unor probe pe care inculpații le doreau a fi depuse la dosar, iar Mihai Banu solicitase, la Înalta Curte de Casație și Justuiție, strămutarea procesului de la Curtea de Apel Bacău la o altă instanță similară din țară, cerere ce nu i-a fost admisă de instanță.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa