Bahmut a devenit din nou locul unora dintre cele mai aprige lupte de pe front

Bahmut a devenit din nou locul unora dintre cele mai aprige lupte de pe front

Războiul din Ucraina a depășit pragul de 500 de zile, sâmbătă. După o pauză în iunie 2023, în ultimele șapte zile, Bahmut a devenit din nou locul unora dintre cele mai aprige lupte de pe front, potrivit Serviciului Britanic de Informații.

Foto Profimedia

„Forțele ucrainene au obținut un succes constant atât în ​​nordul, cât și în sudul orașului, care este controlat de Rusia. Federația Rusă, cel mai probabil, se luptă cu moralul și starea psihologică slabă, o combinație de unități disparate și o capacitate limitată să găsească și să lovească artileria ucraineană”, subliniază analiștii. Conducerea rusă aproape sigur consideră că este inacceptabil din punct de vedere politic să cedeze Bahmut, care are o greutate simbolică, fiind una dintre puținele cuceriri ale Rusiei din ultimele 12 luni. Cu toate acestea, există puține rezerve suplimentare pentru a le arunca în luptă în acest sector. Susțin serviciile de informații britanice.

Câștiguri semnificative din punct de vedere tactic

Forțele ucrainene au obținut „câștiguri semnificative din punct de vedere tactic“ în jurul orașului asediat Bahmut, susține și anașiza Institutului pentru Studiul Războiului din Washington DC.

Împreună cu câștigurile din jurul Bahmut, forțele ucrainene au continuat, de asemenea, operațiunile în cel puțin alte trei sectoare ale liniei frontului vineri, potrivit ISW.

Operațiunile ofensive în curs de desfășurare includ cele din vestul regiunii Zaporijie și de-a lungul graniței administrative dintre regiunile Zaporojie și Donețk, a declarat Statul Major General ucrainean.

Generalul Gherasimov ar fi fost destituit

Președintele rus Vladimir Putin continuă epurările haotice, schimbând comandanții armatei ruse din Ucraina, care încet, dar sigur pierde teren pe fondul contraofensivei Kievului.

Șeful Statului Major General Valeri Gherasimov, care a condus campania ucraineană din decembrie anul trecut, a fost îndepărtat de la controlul trupelor, relatează corespondenții militari ruși, citați de „Moscow Times“. Gherasimov, în vârstă de 67 de ani, absolvent al Școlii superioare de comandă a tancurilor din Kazan, își păstrează oficial postul de șef al Statului Major General, dar „nu are nimic de-a face cu rezolvarea problemelor de pe front”, scrie Rybar .

valeri Gherasimov

valeri Gherasimov

Potrivit acestuia, conducerea efectivă a trupelor este acum îndeplinită de generalul colonel Mihail Teplinski, care în urmă cu un an a preluat funcția de comandant al Forțelor Aeropurtate, iar în aprilie a devenit comandant adjunct al unei grupări din Ucraina.

Informația că Teplinskii este de facto responsabil de operațiune în locul lui Gherasimov de sâmbătă, 8 iulie, a fost confirmată de Romanov Light. Potrivit corespondenților militari ruși, pretextul pentru epurări pe scară largă în Forțele Armate ale Rusiei a fost rebeliunea PMC Wagner, după care anchetatorii și reprezentanții FSO au preluat atât conducerea organelor militare de comandă și control, cât și comandanții unităților.

De la începutul războiului, Putin a schimbat de cel puțin patru ori comandantul armatei trimise să cucerească Ucraina și rămâne neclar cine a condus exact invazia în primele săptămâni, a menționat ISW. Probabil, președintele rus a vrut să-și asume „victoria dramatică pe care o aștepta”, au scris experții.

În total, din februarie 2022 până în mai 2023, Putin a înlocuit cel puțin 17 comandanți de rang înalt ai trupelor, au calculat experții de la Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat