Bălan (CSM): Prin crearea unei structuri paralele de investigare a magistraţilor, se consfinţeşte inexistenţa statului de drept

Bălan (CSM): Prin crearea unei structuri paralele de investigare a magistraţilor, se consfinţeşte inexistenţa statului de drept

Judecătorul Mihai Bălan, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a afirmat vineri că, prin crearea unei structuri paralele de investigare a magistraţilor în materie penală, se consfinţeşte "inexistenţa statului de drept în România".

CSM discută proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

"Comisia de la Veneţia şi toate organismele internaţionale care s-au opus de la început înfiinţării acestei secţii ne-au spus constant şi ferm: desfiinţaţi această structură, nu este necesară, creează cel puţin la nivelul aparenţelor o presiune la adresa magistraţilor şi redaţi competenţa celorlalte organe care au fost şi înainte. De ce spun şi de ce au spus ei acest lucru? Pentru că, în opinia întregii Europe şi a tuturor magistraţilor din ţara asta, un stat de drept presupune nişte instituţii care funcţionează corect şi în mod egal pentru toată lumea. Prin acest proiect de lege (...), prin crearea unei structuri paralele de investigare a magistraţilor în materie penală, de fapt se consfinţeşte inexistenţa statului de drept în România", a declarat Mihai Bălan în plenul CSM.

Magistratul a apreciat că autorităţile statului nu au încredere în structurile de parchet şi în instanţe.

"Verifică toate actele emise de procurori în ţara asta şi spun aşa: pentru că nu avem încredere cum funcţionează şi cum vor funcţiona în viitor, noi ne-am gândit ca măcar pentru o parte din populaţia acestei ţări, privilegiată pentru că putem să discutăm despre propriile noastre legi, ceea ce alţii nu pot să facă în ţara asta, vom crea o structură specială, cu procurori aleşi chiar de ei, care să îi ancheteze", a adăugat Bălan.

El a spus că denumirea proiectului de lege referitor la SIIJ ar trebui să conţină formularea "'se reorganizează", pentru că de fapt nu "se desfiinţează", aşa cum scrie în document.

"Acest proiect de lege conţine, din punctul meu de vedere, o eroare materială, dar care eroare, o dată corectată, ar da o cu totul altă semnificaţie proiectului. La articolul 1, la data intrării în vigoare a prezentei legi, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţiei se desfiinţează, spune proiectul de lege, eroare este 'se desfiinţează', de fapt este 'se reorganizează'", a explicat Bălan.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat în discuţie vineri şi urmează să dea un aviz consultativ pe proiectul privind de lege privind desfiinţarea SIIJ. AGERPRES/(A - autor: Mihai Stoica, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”