Balenele îşi schimbă cântecele odată la câţiva ani, în cadrul unor ''revoluţii culturale'' (studiu)

Balenele îşi schimbă cântecele odată la câţiva ani, în cadrul unor ''revoluţii culturale'' (studiu)

Balenele cu cocoaşă de sex masculin trec, odată la câţiva ani, printr-o ''revoluţie culturală'' în timpul căreia îşi schimbă ''imnurile'' specifice fiecărui grup, conform unui studiu efectuat în Australia, citat miercuri de Press Association şi Xinhua.

Oamenii de ştiinţă care au studiat cântecele balenelor şi au analizat tiparele acestora timp de treisprezece ani au descoperit că imnul fiecărui grup evoluează gradual. Însă, odată la câţiva ani, cântecul specific este înlocuit în totalitate, un eveniment descris drept o ''revoluţie culturală''. Când acest lucru se întâmplă, noul cântec este întotdeauna mai simplu decât cel anterior.

Balenele cu cocoaşă sunt binecunoscute pentru ''dialectul'' unic al grupurilor de indivizi. În plus, grupurile de balene cu cocoaşă de sex masculin au propriile ''imnuri'', fiecare membru interpretând aceeaşi secvenţă de sunete similare.

Noul studiu, realizat pe 95 de balene cu cocoaşă ''cântătoare'' din apropierea coastei de est a Australiei, a descoperit dovada că schimbările progresive ale cântecelor sunt determinate de ''înfloriturile'' introduse de unii indivizi care sunt apoi învăţate de restul membrilor grupului.

Oamenii de ştiinţă estimează că aceste cântece nou introduse sunt mai simple pentru că indivizilor care le preiau le este mai greu să înveţe un material complet nou.

''Am studiat timp de treisprezece ani consecutivi două măsuri ale structurii cântecului, complexitatea şi entropia, la populaţiile din estul Australiei. Complexitatea a crescut odată cu evoluţia cântecelor de-a lungul timpului, însă a scăzut în timpul revoluţiilor'', a explicat una dintre autorii studiului, doctor Jenny Allen de la Universitatea din Queensland.

''Faptul că nu există o corelaţie între complexitate şi entropie sugerează că schimbările la nivelul complexităţii ar putea reprezenta înflorituri aduse cântecului, ceea ce ar permite exemplarelor de sex masculin să se remarce'' în cadrul grupului, a adăugat Allen.

Reducerea consistentă a complexităţii cântecului în timpul revoluţiilor sugerează o posibilă limitare a capacităţii de învăţare socială a materialului nou în rândul balenelor cu cocoaşă.

Concluziile cercetării, la care au participat şi oameni de ştiinţă de la Universitatea St. Andrews din Marea Britanie, au fost publicate în jurnalul Royal Society Proceedings B.

Nu se ştie cu exactitate ce declanşează cântecul balenelor. Însă faptul că doar exemplarele de sex masculin cântă, iar sunetele sunt emise numai în zonele de împerechere sau în preajma acestora, i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să speculeze că aceasta este o modalitate utilizată fie pentru atragerea unei perechi sau în competiţia cu alţi masculi, fie ca urmare a unei combinaţii între cele două situaţii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...