Banca elveţiană UBS, amendată în apel cu 1,8 miliarde de euro pentru evaziune fiscală în Franţa

Banca elveţiană UBS, amendată în apel cu 1,8 miliarde de euro pentru evaziune fiscală în Franţa

Un tribunal de apel din Paris a condamnat luni grupul bancar UBS la plata unei amenzi totale de 1,8 miliarde de euro, după ce a fost găsit vinovat că i-a ajutat pe clienţi să îşi ascundă activele în conturi nedeclarate din străinătate, informează AFP.

Amenda decisă luni în apel este mult mai mică faţă de sancţiunea pronunţată în primă instanţă.

În 2019, banca elveţiană UBS a fost condamnată la plata unei amenzi de 3,7 miliarde euro, de către un tribunal corecţional din Paris, pentru activităţi bancare ilegale şi fraudă fiscală. Aceasta a fost a cea mai mare amendă impusă vreodată de justiţia franceză într-un dosar de evaziune fiscală. La această sumă se adăugau despăgubiri suplimentare în valoare de 800 de milioane de euro către statul francez, în calitate de parte civilă.

"Este o decizie greu de înţeles. Comparativ cu decizia din primă instanţă, consecinţele financiare sunt mai mici cu 2,7 miliarde de euro, însă, a fost decisă o condamnare penală şi de acea ne gândim dacă se poate face recurs în casaţie", a declarat avocatul UBS, Hervé Temime.

UBS este acuzată că a ajutat mii de contribuabili francezi să evite plata taxelor între 2004 şi 2012, acuzaţii respinse de banca elveţiană în timpul procesului. Potrivit procurorilor, UBS îşi trimitea agenţii comerciali din Elveţia în Franţa la vânătoare de clienţi bogaţi, pe care filiala sa franceză îi repera cu prilejul recepţiilor, concertelor sau turneelor de golf, pentru a-i convinge să îşi deschidă conturi nedeclarate în Elveţia. În replică, avocaţii UBS susţin că anchetatorii nu au descoperit dovezi clare ale încercărilor făcute de agenţii comerciali ai UBS de a atrage clienţi în Franţa.

Tradiţional, amenzile aplicate în Europa în dosare de evaziune fiscală sunt mai mici decât în SUA. Însă, dosarul UBS reprezintă o excepţie, deoarece a fost un dosar urmărit cu atenţie de alte bănci. Într-un dosar similar din SUA, UBS a ajuns la o înţelegere în valoare de 780 milioane de dolari în anul 2009, iar în Germania banca elveţiană a acceptat să plătească o amendă de 300 milioane euro în 2014. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...