Băncile italiene, presate să contribuie la salvarea Veneto Banca SpA și Popolare di Vicenza (Reuters)

Băncile italiene iau în considerare sprijinirea salvării creditorilor cu probleme - Veneto Banca și Popolare di Vicenza -, injectând capital privat în valoare de 1,2 miliarde de euro (1,4 miliarde de dolari) în cele două instituții financiare regionale, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Guvernul de la Roma intenționează să conducă operațiunea de salvare dar autoritățile UE de concurență au cerut o injecție privată de capital în schimbul aprobării asistenței financiare. Necesitățile de capital ale celor două bănci regionale sunt estimate la 6,4 miliarde de euro.

Băncile italiene, care au pompat deja 3,4 miliarde de euro în alți creditori cu probleme, nu vor să mai injecteze bani, deși ar fi mai costisitor pentru ele dacă Veneto Banca SpA și Popolare di Vicenza sunt închise, susțin sursele.

Anul trecut, băncile, asigurătorii, fundațiile bancare din Italia și banca de stat CDP au fost de acord să înființeze un fond numit "Atlas", pentru sprijinirea creditorilor cu probleme, un plan sprijinit de stat pentru a evita o criză în al patrulea sistem bancar al zonei euro.

În schimbul finanțărilor oferite de băncile private, Guvernul italian a acceptat să revizuiască prevederile legislative privind falimentul pentru a facilita vânzarea creditelor neperformante.

Grupurile bancare italiene dețin aproape o treime din creditele neperformante, fiind pe primul loc în zona euro. Băncile din Germania dețin doar 2,6% din împrumuturile neplătite, în timp ce Grecia și Cipru aproape jumătate din totalul NPL, arată datele recente publicate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

În februarie, Parlamentul italian și-a dat acordul pentru un plan de 20 de miliarde de euro (21 de miliarde de dolari) destinat sprijinirii băncilor locale.

Guvernul de la Roma caută modalități pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi și îi protejează pe contribuabili.

Instituțiile financiare vor putea solicita preventiv recapitalizare, injecții de capital și garanții de stat.

Aprobarea parlamentară pentru planul Guvernului de 20 de miliarde de euro era necesară pentru a permite statului italian să contracteze noi datorii. Povara datoriei publice a Italiei, echivalentă cu 133% din PIB, este a doua ca mărime din zona euro după cea a Greciei.

Grupurile bancare italiene UniCredit SpA, Intesa Sanpaolo SpA și Veneto Banca SpA sunt prezente și pe piața din România.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Între 2016 și 2019, Dragnea a primit cel puțin 10 milioane de euro, la sacoșă, de la un constructor

2 Cîțu a dat-o cu cracii-n sus pe Firea! Moldoveanca, isterică, anunță „cutremur politic”!

3 Monica Anisie își cere scuze după vizita din Ialomița: „Este regretabil că, pentru moment, nu am fost atentă l…

4 VICE / Securitatea națională, în pericol. Suspiciuni de acordare ilegală a cetățeniei române la Autoritatea Naț…

5 Mărturia terifiantă a fetei obligate să facă sex în trei cu primarul: „Nici nu vreau să îmi mai amintesc ce a …

recomandări

Te ia DNA: Damian Dan

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț