Bani ai grupărilor teroriste, "ascunși" în societăți create în SUA

Bani ai grupărilor teroriste, "ascunși" în societăți create în SUA

Grupări teroriste și carteluri ale drogurilor utilizează societăți-fantomă înregistrate în SUA pentru a-și 'ascunde' și "spăla' banii, a declarat un înalt responsabil al Trezoreriei SUA, citat de AFP marți.

"Pentru fiecare amenințare pe care o urmărim, fie că este vorba despre teroriști străini, carteluri ale traficanților de droguri, regimuri lovite de sancțiuni sau despre hackeri, anchetatorii noștri ajung să fie nas în nas cu societăți-fantomă americane utilizate pentru a ascunde și a transfera banii', scrie Adam Szubin, subsecretar al Trezoreriei responsabil de lupta împotriva terorismului.

'Și urmărirea lor se oprește acolo', adaugă Szubin într-un editorial publicat luni de revista The Hill, specializată în probleme parlamentare.

Mai multe state americane permit crearea unei societăți fără să fie nevoie să se dezvăluie identitatea reală a deținătorului, oferind un anonimat total care a fost utilizat de traficanți notorii de arme și de droguri.

Societăți offshore înregistrate în SUA au mai fost utilizate pentru ocolirea sancțiunilor americane împotriva Iranului.

'Societățile fantomă americane au tristul privilegiu de a oferi singura metodă de spălare a banilor unde lipsa de transparență este garantată de o agenție guvernamentală', afirmă Szubin.

După scandalul de evaziune fiscală Panama Papers, SUA au anunțat mai multe măsuri pentru a lupta împotriva acestei opacități.

Astfel, instituțiile financiare americane sunt obligate să-i identifice pe proprietarii reali ai societăților înregistrate în SUA înainte de a le deschide conturi bancare.

'Dar aceasta nu-i va împiedica pe criminalii care utilizeză societăți-fantomă americane să deschidă conturi bancare în străinătate', a admis Szubin.

Potrivit lui, doar Congresul — controlat de republicani — are posibilitatea de a astupa această breșă cerând ca beneficiarul unei societăți înmatriculate în SUA să fie identificat în cursul creării ei.

Proiecte de lege în acest sens au mai fost depuse recent în ultimii ani, dar ele au fost abandonate sub presiunea lobby-știlor, potrivit lui Szubin. "Este pur și simplu inacceptabil', estimează el.

La jumătatea lunii aprilie, țările membre ale G20, din care face parte și SUA, recomandaseră adoptarea unor mijloace pentru a ști cine se ascunde în spatele societăților-fantome.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

2 Şeful spionajului militar ucrainean: Eliberarea peninsulei Crimeea va începe în primăvara anului viitor. Nu există altă opțiune

3 VIDEO „Niciodată în viața mea nu am văzut oameni treji în taberele de instrucție militară” - Un general în retragere, despre imaginile cu ruși beți cr…

4 VIDEO Explozii puternice în Crimeea, la o bază aeriană rusească. Rușii spun că un avion ar fi derapat și a luat foc

5 „Dihăniile” HIMARS, camuflate în pădurile Ucrainei. Imagini rare din timpul luptelor cu sistemele care au schimbat soarta războiului rus