Banii din Grecia au ajuns în băncile din Bulgaria și România (Kathimerini)

Banii din Grecia au ajuns în băncile din Bulgaria și România (Kathimerini)

Fuga capitalurilor din băncile grecești în cursul anului trecut a dus la creșterea depozitelor bancare în Bulgaria și România, îngrijorările legate de o posibilă ieșire a Greciei din UE, controalele impuse capitalurilor, incertitudinea politică și vacanța bancară care a durat aproape o lună în Grecia au determinat multe companii grecești mici și mijlocii să își transfere bani spre Bulgaria și România, susține publicația greacă Kathimerini.

Potrivit publicației menționate, depozitele bancare din Bulgaria au crescut cu 10% anul trecut, iar în România au crescut cu 8%, în timp ce în Grecia în aceeași perioadă au scăzut cu 23%, o scădere mai mare chiar decât cea înregistrată la începutul crizei financiare mondiale din 2008.

Băncile și alte surse din mediul de afaceri susțin că sute de IMM-uri, în special din nordul Greciei dar și din alte părți ale Greciei precum regiunea Tesalia și-au retras depozitele de la băncile locale și au deschis conturi în țările vecine din Balcani. Deschiderea unui cont bancar în Bulgaria și România este foarte ușoară în condițiile în care cele două state sunt membre UE. În plus, micile firme grecești au beneficiat și de asistența unor consultanți specializați, având în vedere că băncile grecești au o prezență solidă pe piețele din în Bulgaria și România.

"Un număr semnificativ de liber profesioniști și alte persoane și-au transferat și ei economiile la băncile din statele vecine", adaugă Kathimerini.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…