Banii din Grecia au ajuns în băncile din Bulgaria și România (Kathimerini)

Banii din Grecia au ajuns în băncile din Bulgaria și România (Kathimerini)

Fuga capitalurilor din băncile grecești în cursul anului trecut a dus la creșterea depozitelor bancare în Bulgaria și România, îngrijorările legate de o posibilă ieșire a Greciei din UE, controalele impuse capitalurilor, incertitudinea politică și vacanța bancară care a durat aproape o lună în Grecia au determinat multe companii grecești mici și mijlocii să își transfere bani spre Bulgaria și România, susține publicația greacă Kathimerini.

Potrivit publicației menționate, depozitele bancare din Bulgaria au crescut cu 10% anul trecut, iar în România au crescut cu 8%, în timp ce în Grecia în aceeași perioadă au scăzut cu 23%, o scădere mai mare chiar decât cea înregistrată la începutul crizei financiare mondiale din 2008.

Băncile și alte surse din mediul de afaceri susțin că sute de IMM-uri, în special din nordul Greciei dar și din alte părți ale Greciei precum regiunea Tesalia și-au retras depozitele de la băncile locale și au deschis conturi în țările vecine din Balcani. Deschiderea unui cont bancar în Bulgaria și România este foarte ușoară în condițiile în care cele două state sunt membre UE. În plus, micile firme grecești au beneficiat și de asistența unor consultanți specializați, având în vedere că băncile grecești au o prezență solidă pe piețele din în Bulgaria și România.

"Un număr semnificativ de liber profesioniști și alte persoane și-au transferat și ei economiile la băncile din statele vecine", adaugă Kathimerini.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Statul rămâne cu o gaură de 90 de milioane de euro după falimentul combinatului de îngrășăminte Chemgas Sloboz…

2 Răsturnare de situație! Ce spune menajera lui Alex Bodi despre bătăile pe care Bianca Drăgușanu le-a încasat

3 Îl ascultă cineva sau sunt amețiți de aromele ciolanului? / Rareș Bogdan, avertismente în rafală pentru miniștri…

4 Trimis la dezalcoolizare? / Maior va fi ambasadorul României la Aman, în Iordania

5 Prostul proștilor! Sică Dumitrescu s-a îndrăgostit de o polițistă sub acoperire și i-a dezvăluit că vinde coca…