Bannerele cu litera „Z” au început să dispară în unele oraşe din Rusia

Bannerele cu litera „Z” au început să dispară în unele oraşe din Rusia

Măsura a vizat inclusiv partidele politice, Serghei Mironov, liderul formaţiunii O Rusie Dreaptă, afirmând că inspectorii primăriei din Moscova i-au ordonat să dea jos un banner pro-război de la sediul din capitala rusă.

Mironov a afirmat pe canalul său de Telegram că inspectorii au justificat măsura prin faptul că „numeroşi cetăţeni” s-au plâns de banner. El a mai spus că, în prezent, „nimic nu îţi mai aminteşte de război în Moscova”.

Presa locală din Sank Petersburg, Novosibirsk şi Kirov, a relatat despre întâmplări similare.

Litera „Z” a fost observată iniţial pe tancurile şi vehiculele militare trimise de Rusia pe front şi a devenit un simbol pentru susţinerea „operaţiunii militare speciale”: Litera a fost folosită de pro-ruşi în manifestaţii şi a ajuns să fie pictată şi pe clădiri publice şi tricouri.

„Ar putea fi un fel de rebranding. Războiul clar s-a împotmolit atât politic cât şi militar”, a declarat pentru The Moscow Times Abbas Galliamov, un analist politic şi fost consilier al preşedintelui Vladimir Putin.

Măsura de înlăturare a bannerelor a venit înainte de o sărbătoare publică celebrată luni în Rusia, decizia fiind cu atât mai de neînţeles întrucât, în general, nu există semne care să arate că simbolul ar fi respins de populaţia rusă, scrie HotNews.

Andrei Kolesnikov, un expert în politica rusă de la Centrul Carnegie pentru Pace Internaţională, afirmă că este puţin probabil ca dispariţia banerelor să marcheze vreo schimbare majoră în politica Moscovei, fiind posibil însă ca ea să reprezinte începerea unei noi faze a luptelor din Ucraina.

„Poate că este corectat ceva în strategiile de PR datorită unui nou stadiu al războiului care se va concentra pe teritoriile 'eliberate'”, a afirmat el pentru The Moscow Times.

De asemenea, există informaţii potrivit cărora Rusia s-ar pregăti să anexeze toate teritoriile ocupate într-un nou district federal ce urmează să fie încorporat ţării.

În mod interesant, măsura vine după ce la începutul lunii iunie Kremlinul a trimis o circulară televiziunilor ruseşti în care le cere să nu menţioneze în a câtea zi a „operaţiunii militare speciale” s-a ajuns deoarece „îi poate determina pe ruşi să se gândească la obiectivele şi succesul invaziei”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”