Bănuții, fițele magistraților și lupta lor împotriva justiției

Bănuții, fițele magistraților și lupta lor împotriva justiției

Magistratii au inceput agitatia in urma cu vreo trei saptamani doar din cauza ca Guvernul Ciolos i-a sarit din ordonanta cu majorari salariale dedicata profesorilor si medicilor. Rar mi-a fost dat sa vad o miscare mai dezgustatoare, mai dezonoranta decat fitele magistratilor, ca nu le putem numi altfel. Din cauza ca au primit in loc de bani o usa in nas, au schimbat tactica. Ameninta cu greva in numele unor principii corecte sau bazaconii clasice adunate de prin luju, Antena 3 si din gurile borfasilor desi tot ce-i intereseaza pe multi sunt, in realitate. banutii, doar banisorii lor si numai atat. Restul e gargara pentru fraieri, scrieîntr-un material de excepție, Dan Tăpălagă, în HotNews.

Adica tocmai ei, rasfatatii sistemului, cu lefuri de invidiat care incep undeva pe la 5000 de lei si ajung la 12.000 de lei pe luna, chitaie dupa, atentie mare, inca vreo 18% in plus.

Majorarile si le-au dat de-a lungul timpului singuri, in urma unor procese inentate si judecate tot de ei, de onor magistratii romani cu gura plina de principii. Aceasta lipsa de masura, de elementar bun simt, aceasta aroganta de casta uzand discretionar de puterea cu care este investita in stat se manifesta in aceste zile sub pretextul unor teluri mai inalte decat meschina preocupare pentru bani.

In consecinta, s-a umflat pieptul in magistrati si au inceput revolutia Marilor Ipocriti. Cum nu prea da bine la televizor intr-o tara macinata de probleme mult mai grave sa te lacomesti in ultimul hal, magistratii cei isteti au ingropat frumusel revendicarile salariale intr-un mega-inventar al problemelor din justitie, unele reale, altele exagerate iar cele mai grave, total ignorate.

Cand alte categorii sociale ameninta si ele cu greva, figurile unor judecatori si procurori hamesiti dupa cateva milioane in plus, care au facut oricum un sport in ultimii ani din a stoarce cat mai multi bani interpretand legea dupa bunul plac, arata de-a dreptul ridicol. Cred ca asta au inteles pana si cei mai avizi dupa banisori cand au decis sa treaca in planul doi revendicarile de natura salariala si sa bage in fata tot felul de aiureli seducatoare intr-un text pompos intitulat Memorandum privind situatia justitiei.

Oricine citeste documentul cu buna credinta gaseste in el cam tot ce auziti pe la Gadea prin emisiuni: paranoia cu serviciile de informatii, textele cu "justitia represiva" si in general obsesiile anti-justitie recitate de toti penalii, toate astea amestecate cu probleme reale. Nimic nu poate face mai rau justitiei decat acest talmes-balmes de tipete isterice si de observatii juste aruncate de-a valma intr-un asa numit Memorandum. Cu astfel de abordari nu se obtine nimic bun: prostiile capata un aer de legitimitate iar problemele adevarate nu pot fi discutate totusi serios la pachet cu tampenii.

Inteleg ca sunt vreo cateva zeci de instante (Tribunale, Judecatorii) din tara care au votat Memorandumul si anunta ba ca fac greva, ba ca o amana, ba ca judeca dosare, ba ca nu intra in ele. S-a ajuns cam prea departe. Se recurge la razbunare pe justitiabili prin refuzul de intra in anumite cauze. Se foloseste arma santajului prin blocarea procesului electoral, pentru ca aici s-ar ajunge daca magistratii si-ar pune in opera amenintarile. E cam mult, e cazul sa se opreasca si sa-si vada mai linistiti putin de alegerile lor.

Iuresul iscat in aceste zile in justitia din Romania este amplificat in mod iresponsabil de candidatii la Consiliul Superior al Magistraturii, care exploateaza din plin atat pofta nesatioasa a magistratilor pentru bani cat si frustrarile acumulate in sistem exprimate cumva in Memorandum. Mai trebuie spus ca procesul electoral pentru alegerile noului CSM sunt in plina desfasurare, de unde si emulatia dintr-un sistem altfel mort, autosuficient si indiferent.

Adica nimeni nu spune ca nu pot fi discutate multe din punctele din Memorandum, dar nu asa, nu utilizandu-le drept carte de negociere intr-o lupta de natura pur sindicala, de revendicari salariale. Daca si magistratii au ajuns sa-si vanda principiile ca la piata, ce asteptari sa mai avem de la politicieni?

In treacat fie spus, nu pot credita autorii Memorandumului cu prea multe bune intentii cata vreme nu gasim acolo un rand despre zecile de initiative din Parlament care ameninta in mod real justitia, nici vreo referire macar in treacat la campaniile mediatice ingrozitoare duse impotriva unor judecatori si procurori curajosi. Cum adica, Bruxelles-ul face mereu referire in rapoartele sale la cele doua amenintari iar magistratilor romani nici ca le pasa de ele? Cum e posibil ca doua chestiuni grave - pericolul golirii justitiei de continut in Parlament si atacurile mediatice fara precedent - sa nu apara intr-un Memorandum referitor la problemele justitiei, in schimb sa gasim la loc de cinste infierat MCV-ul, pusa la indoiala metodologia si sursele utilizate de Comisia Europeana?

Probabil ca magistratii romani vor castiga razboiul lor dezonorant pentru cativa lei in plus in instantele unde-si vor judeca intr-un final propriile cauze. Dar prestigiul judecatorilor si procurorilor angajati eroic in lupta lor pentru banisori, cam stangaci camuflata intr-o lupta pentru principii, va avea din nou de pierdut. Unul din motivele scaderii increderii in justitie de care fac atata caz chiar si in memorandum sta chiar in comportamentul sfidator al unor magistrati, in lacomia unora care de prea multe ori se traduce in acte sinistre de coruptie.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…