Barack Obama: ''Divizările noastre sunt profunde''

Barack Obama: ''Divizările noastre sunt profunde''

Fostul preşedinte american Barack Obama subliniază - într-o carte care va apărea săptămâna viitoare - cât de "profunde" sunt divizările în America şi în ce măsură plecarea lui Donald Trump nu va fi suficientă, doar ea, să le acopere, relatează AFP.

Într-un fragment din primul volum al memoriilor sale 'A Promised Land', care va fi pusă în vânzare marţea viitoare şi din care revista The Atlantic publică extrase, predecesorul lui Donald Trump revine asupra celor patru ani care s-au scurs de la plecarea sa de la Casa Albă.

"Cel mai tulburător dintre toate este poate că democraţia noastră pare pe punctul de a aluneca în criză", scrie el.

"O criză ancorată în confruntarea între două viziuni despre ceea ce este America şi ceea ce ar trebui să fie", continuă Obama, denunţând stagnarea normelor şi a unui soclu de fapte care a fost, pentru o lungă perioadă de timp, 'un câştig' pentru republicani, ca şi pentru democraţi.

Chiar dacă salută alegerea la Casa Albă a fostului său vicepreşedinte Joe Biden, el avertizează împotriva oricărei viziuni angelice asupra perioadei post-Trump.

"Ştiu şi că un singur scrutin nu va reglementa problema", consideră Obama. "Divizările noastre sunt profunde, provocările noastre sunt impresionante", adaugă el.

Cel de-al 44-lea preşedinte al SUA se declară totuşi "plin de speranţă" pentru viitor, convins că cu "muncă, hotărâre şi o bună doză de imaginaţie", America poate să spera să arate "ceea ce este mai bun în noi".

În acest prim volum impresionant (768 de pagini) al memoriilor sale, Barack Obama povesteşte despre procesul său de scriere (cu stiloul şi nu la computer) şi despre dificultatea sa de a fi concis.

El strecoară în trecere că s-a întâmplat, în timpul celor opt ani la Casa Albă, să caute un colţişor liniştit pentru o mică "ţigară de seară".

Relaţia lui Obama cu fumatul, iar apoi ruptura afişată de el faţă de această dependenţă, a fost un subiect de intense speculaţii în timpul campaniei sale din 2008 şi al primului său mandat. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

2 Așa arată „câmpul de luptă” după cheful de la ziua liderului AUR, Eugen Simion! Tot așa ar lăsa și țara dacă v…

3 CULISE Cum arată schema viitoarei conduceri PNL. Dacă va câștiga Cîțu

4 Așa o fi?

5 „Era ca un card de credit viu” / O adolescentă din România, salvată din ghearele unor animale care o vindeau în …