Barack Obama va efectua o vizită în Cuba, prima a unui președinte american în aproape 90 de ani

Barack Obama va efectua o vizită în Cuba, prima a unui președinte american în aproape 90 de ani

Președintele SUA, Barack Obama, a anunțat joi că se va deplasa împreună cu soția sa Michelle în Cuba pe 21 și 22 martie, promițând că se va întâlni cu membri ai societății civile și că va aborda în discuțiile cu autoritățile cubaneze chestiunea drepturilor omului, relatează AFP și DPA. 'Avem mereu divergențe cu guvernul cubanez și le voi ridica direct. SUA vor apăra mereu drepturile omului în întreaga lume', a precizat președintele american într-o postare pe Twitter, vorbind despre această vizită care va ilustra încă o dată apropierea dintre cele două state.

În cursul acestei vizite de două zile, președintele american va avea o întrevedere tete-a-tete cu omologul său cubanez Raul Castro și se va întâlni cu 'membri ai societății civile, antreprenori și cubanezi de diferite orientări', a precizat Casa Albă.

Executivul american a mai anunțat că Barack Obama se va deplasa apoi în Argentina pe 23 și 24 martie, unde se va întâlni cu noul președinte Mauricio Macri.

'În urmă cu 14 luni, am anunțat că vom începe să ne normalizăm relațiile cu Cuba și am făcut deja progrese semnificative', a subliniat Barack Obama.

Ultima vizită a unui președinte american în exercițiu pe insulă datează din 1928, când lider la Casa Albă era Calvin Coolidge. Deplasându-se la Havana, Obama, al cărui mandat se termină în mai puțin de un an, va deveni și primul președinte american care pășește pe sol cubanez de la revoluția castristă din 1959. SUA au rupt relațiile cu Cuba în anul 1961 în timpul Războiului Rece și au impus un embargou asupra insulei.

După anunțul privind apropierea între Washington și Havana din decembrie 2014, cele două țări și-au restabilit relațiile diplomatice în iulie 2015. Secretarul de stat american John Kerry s-a deplasat la Havana în luna august pentru a redeschide ambasada americană.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Profesoară din Bistrița, la lecția online: „Fata președintelui, se fute cu unul care vinde barabule în …

2 Slugoii PSD de la CCR, o nouă lovitură pentru finanțele României!

3 „L-a încuiat pe Rafila” / Monica Pop, eroină a propagandei ruse după ce a tunat împotriva vaccinării anti-COVID

4 Judecați voi / A manipulat Recorder? Manipulează omul PNL?

5 Corupție generalizată! / DNA tocmai a reținut un șobolan din Caraș Severin! Oameni buni, România trebuie să iasă…