Bărbat executat pentru un kilogram de canabis. Țara în care alți 11 traficanți au fost condamnați la moarte, anul trecut

Bărbat executat pentru un kilogram de canabis. Țara în care alți 11 traficanți au fost condamnați la moarte, anul trecut

Traficul de droguri reprezintă o infracțiune capitală în unele state. Din această cauză și-a găsit sfârșitul și un bărbat, în vârstă de 46 de ani, care ar fi fost prins cu un kilogram de canabis . El a fost executat, miercuri, în ciuda cererilor de clemență din partea familiei sale, a activiștilor și a Națiunilor Unite.

Tangaraju Suppiah, bărbatul executat în Singapore FOTO Transformative Justice Collective

Tangaraju Suppiah, în vârstă de 46 de ani, a fost spânzurat în zorii zilei de miercuri, fiind acuzat că ar fi complotat pentru introducerea ilegală în Singapore unui kilogram de canabis. Activiștii au spus că a fost condamnat pe dovezi slabe, la care el a primit acces legal limitat, în timpul urmăririi penale, potrivit BBC News .

Cazul lui Tangaraju Suppiah și pedeapsa cu moartea

Fapta a avut loc în 2013, când a fost acuzat de „implicarea într-un complot de trafic a aproximativ unui kilogram de canabis din Malaezia în Singapore. Nu a fost găsit cu drogurile asupra sa, însă procurorii au spus că el a fost responsabil de coordonarea traficului de droguri, iar drept dovadă au avut două numere de telefon folosite pentru a conversa cu un livrător.

Acuzatul a negat implicarea sa și a spus că nu a fost persoana care a comunicat cu livrătorul. El a susținut că a pierdut unul dintre telefoane și a negat că îl deține pe al doilea.

Instanțele din Singapore au respins, marți, un recurs de ultim moment al familiei lui Tangaraju Suppiah împotriva condamnării sale.

De asemenea, susținători ai bărbatului au înaintat o petiție către președintele statului Singapore, Halimah Yacob, pentru o amânare. Miliardarul britanic ,Sir Richard Branson, s-a implicat și el în acest caz, cerând o revizuire.

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a cerut, marți, ca oficialii din Singapore să „reconsidere urgent” execuția, declarând că pedeapsa cu moartea a încălcat normele internaționale.

Miercuri, familia lui Tangaraju Suppiah s-a adunat la închisoarea Changi, lângă aeroportul orașului din est, pentru a-i primi trupul neînsuflețit.

Familia a spus că nu va renunța la el, până la final. Au încă o mulțime de întrebări nerezolvate despre cazul lui și despre dovezile împotriva lui. A fost o experiență atât de chinuitoare pentru ei, a declarat Kirsten Han, o activistă împotriva pedepsei cu moartea, pentru BBC.

Activiștii susțin, în continuare, că Tangaraju Suppiah a fost condamnat pe dovezi slabe, la care a primit acces legal limitat, pe timpul urmăririi sale penale.

Legile dure din Singapore, împotriva drogurilor

De partea cealaltă, autoritățile din Singapore au susținut că a bărbatul a avut parte de un proces echitabil și i-au criticat pe cei care au interogat tribunalele.

Ministerul Afacerilor Interne din Singapore a spus că pedeapsa cu moartea este „o componentă esențială, eficientă în menținerea siguranței și securității Singapore”.

Legile stricte ale națiunii în privința drogurilor și aplicarea pedepsei capitale, pun țara într-o contradicție cu națiunile învecinate, potrivit activiștilor. Malaezia a abolit pedeapsa cu moartea la începutul acestei luni, declarând că nu este un mijloc eficient de descurajare a criminalității.

Între timp, canabisul a fost dezincriminat în multe părți ale lumii, inclusiv în Thailanda, unde comerțul este încurajat.

Singapore este una dintre cele 35 de țări din întraga lume care condamnă oamenii la moarte pentru infracțiuni legate de droguri, potrivit Harm Reduction International (HRI), o organizație non-profit, non-guvernamentală.

Anul trecut, 11 persoane au fost executate în Singapore, toate sub acuzații de trafic de droguri - inclusiv un bărbat cu deficiențe intelectuale, condamnat pentru traficul a trei linguri de heroină.

SUA și Coreea de Sud sunt singurele două țări membre OCDE care au păstrat pedeapsa cu moartea pentru astfel de infracțiuni, dar nu au efectuat execuții în ultimii cinci ani.

Cazul lui Tangaraju Suppiah a marcat prima execuție a țării în acest an, în Singapore.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...