Bărbații ruși care nu vor să lupte în Ucraina, trimiși în lagăre și amenințați cu executarea în masă

Bărbații ruși care nu vor să lupte în Ucraina, trimiși în lagăre și amenințați cu executarea în masă

Bărbații ruși nevinovați care nu vor să lupte în războiul ilegal al lui Vladimir Putin ar fi fost trimiși în lagăre de prizonieri brutale, în condiții chinuitoare, unde sunt frecvent „amenințați cu execuția în masă prin împușcare”. Potrivit publicației rusești The Insider, aproximativ 21 de contestatari ar fi deținuți în așa-numita Republică Populară Donestk, notează Daily Star.

Aproximativ 21 de contestatari ar fi deținuți în Donestk. FOTO Insider via Daily Star

Potrivit sursei citate, mulți dintre acești deținuți au scris declarații în care susțin că refuză să ia parte la violențele din Ucraina din cauza conștiinței lor. Majoritatea sunt presați să își retragă declarațiile și sunt etichetați drept trădători, susțin apropiații lor, în mare parte soțiile și mamele lor, printr-o scrisoare deschisă comună.

Aceștia ar fi ținuți în Zavitne Bazhannia și se crede că nu este nici pe departe singura unitate de acest fel, numărul exact al lagărelor infernale fiind necunoscut, la fel ca și numărul real al bărbaților ruși care refuză să se înarmeze împotriva vecinilor lor.

„În timp ce se aflau în Ucraina, rudele noastre au fost forțate să ia cu asalt pozițiile inamice.

În acest sens, au scris declarații prin care refuzau să participe la acțiuni de luptă, invocând convingeri de conștiință [spunând] că nu puteau și nu voiau să ucidă oameni.

Ulterior, ofițeri de diferite grade au venit în mod repetat să îi vadă pe soldații care au semnat rapoartele și i-au intervievat.

Cu toate acestea, după ce au văzut că nu îi pot convinge, ofițerii comandanți au început să îi amenințe cu execuția”, se arată în scrisoarea comună a celor dragi.

Vineri, 4 noiembrie, se pare că unul dintre bărbați a reușit să ia legătura cu familia sa și să transmită un mesaj că nu au fost hrăniți timp de trei zile.

„Detenția ilegală a militarilor în subsol continuă până la această dată. Nu li se dau articole de igienă personală și nici nu li s-au spus motivele pentru care sunt ținuți în detenție forțată. Sunt numiți trădători și amenințați cu execuția.

Din partea noastră, am făcut apel la autorități, am depus declarații despre infracțiuni, dar nu a existat nicio reacție adecvată din partea forțelor de ordine”, se explică în scrisoare.

Una dintre femei, Elena Kashina, a povestit pentru The Insider cum soțul ei a primit arme proaste și o pregătire slabă sau deloc.

„M-a sunat și mi-a povestit că au fost forțați să atace poziții inamice. Mi-a spus: «Mi-am dat seama pentru mine că nu voi putea niciodată să ucid un om... Aș închide ochii și urechile și voi fi pur și simplu împușcat mortal»”, a mărturisit ea.

În octombrie, el a scris o scrisoare în care se anunța oficial că nu va participa la război, pe motiv de conștiință.

„Înainte de a o scrie, un ofițer politic din compania a 5-a din RPD [Republica Populară Donețk pro-Putin] i-a spus soțului meu: «Dacă voi scrieți ceva, vă vom executa prin împușcare cu plutonul de execuție, mă vom arunca într-o groapă comună și le vor spune rudelor mele că amdispărut». Soțul meu m-a sunat și mi-a spus: «Lena [Elena], s-ar putea să mă împuște astăzi. Oamenii noștri mă vor executa»”, a mărturisit femeia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?