Bărbaţii văduvi şi cei divorţaţi au o ''probabilitate mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare'' (studiu)

Bărbaţii văduvi şi cei divorţaţi au o ''probabilitate mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare'' (studiu)

Bărbaţii văduvi şi cei divorţaţi prezintă un risc mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare grave în comparaţie cu femeile aflate în aceeaşi situaţie, susţine un studiu preluat miercuri de Press Association.

Experţii au ajuns la concluzia că bărbaţii văduvi au o probabilitate de deces în urma unui infarct cu 11% mai mare în comparaţie cu femeile care şi-au pierdut soţii.

La fel, bărbaţii văduvi au o probabilitate de deces din cauza insuficienţei cardiace cu 10% mai mare, iar dacă suferă de ritm cardiac neregulat (fibrilaţie atrială) au un risc cu 13% mai mare de deces în comparaţie cu femeile care prezintă afecţiuni similare.

Totodată, bărbaţii divorţaţi care suferă de ritm cardiac neregulat au o probabilitate de 14% mai mare de deces în comparaţie cu femeile divorţate, arată studiul.

În rândul persoanelor căsătorite care suferă de ritm cardiac neregulat, bărbaţii au un risc de deces cu 6% mai mare decât femeile.

Bărbaţii celibatari par să aibă perspective mai bune de supravieţuire, burlacii cu insuficienţă cardiacă prezentând un risc cu 13% mai redus de deces în comparaţie cu femeile necăsătorite.

Studiul completează cercetări anterioare care au ajuns la concluzia că statutul marital îmbunătăţeşte şansele de supravieţuire în cazul unui infarct, în special în cazul femeilor.

Noua cercetare a analizat informaţii medicale provenite de la 1,8 milioane de persoane internate în unităţi spitaliceşti din nordul Angliei, diagnosticate cu infarct, insuficienţă cardiacă sau fibrilaţie atrială, în perioada 2000-2014, pacienţii fiind monitorizaţi în medie timp de 14 ani.

Cercetarea a fost realizată de un grup de experţi de la Aston University, din Birmingham, şi a fost prezentată la conferinţa Societăţii Britanice de Cardiologie (BCS), desfăşurată în Manchester.

"Aceste diferenţe în funcţie de gen pe care le-am constatat s-ar putea datora faptului că nivelul de susţinere sau dorinţa de a solicita sprijin este diferit la bărbaţi faţă de femei", a spus Ranjit More, cardiolog la Blackpool Teaching Hospitals NHS Trust.

"După ce identificăm grupul de persoane cu cel mai pesimist prognostic, putem apoi solicita profesioniştilor din domeniul sănătăţii să-i încurajeze pe aceştia să participe la terapie de grup şi să se asigure că dispun de suficiente reţele de sprijin adecvate pentru a rezolva aceste probleme medicale cronice grave".

"Infarctul, fibrilaţia atrială şi insuficienţa cardiacă, toate acestea pot duce la deces prematur", a spus Metin Avkiran, director medical asociat în cadrul British Heart Foundation. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…