Barna e în Aruba/Progresiștii și nicușoriștii din USR critică dur programul de centru-dreapta prezentat de echipa Barna pentru poziționarea ideologică a partidului

Barna e în Aruba/Progresiștii și nicușoriștii din USR critică dur programul de centru-dreapta prezentat de echipa Barna pentru poziționarea ideologică a partidului

Critici dure în interiorul USR la adresa documentului programatic prin care echipa Dan Barna vrea să câștige referendumul intern de poziționare a USR ca partid de centru-dreapta. Tabăra progesistă, reprezentată de senatoarea Florina Presadă, reproșează echipei Barna că documentul nu vine cu nimic nou și atrage atenția că simpla titulatură de partid de centru-dreapta nu vine și cu soluții viabile la anumite probleme. La rândul său, senatorul Mihai Goțiu, reprezentant al taberei nicușoriste, subliniază că, în loc ca USR să vină cu un program de guvernare în pragul anticipatelor, se ocupă cu ”referate şi documente doctrinare, redactate (cel mult) la nivelul unui seminar din primul an de facultate”.

Ce spune Florina Presadă: 

Documentul lui Dan Barna cu privire la „USR de centru-dreapta modern” nu vine cu nimic nou, cel puțin pentru membrii USR. Sunt idei pe care noi le-am dezbătut deja, pe unele ni le-am asumat în diverse documente programatice, multe sunt incluse în statutul USR ca obiective politice, dar și în Carta Valorilor. Nu înțeleg rostul acestui demers de etichetare a USR ca partid de centru-dreapta, nici pentru noi, nici pentru electoratul românesc.

Totodată, unele dintre soluțiile promovate și în acest document, dar și în alte propuneri de politici publice venite de la USR au nevoie de o mai mare fundamentare, cu exemple clare despre ceea ce va face USR în acele domenii. Și asta pentru că să îți spui pur și simplu partid de centru-dreapta nu vine cu soluții viabile la anumite probleme. Ba dimpotrivă, ar putea fi neproductiv. Nu poți să spui că deschizi manualul de ideologie sau doctrină și acolo ai rețeta pentru a combate sărăcia, de exemplu. Nicăieri în lume nu se (mai) întâmplă asta. Iar în România cea mai mare problemă rămâne lipsa datelor și informațiilor sau lipsa evaluărilor pentru diferite măsuri sau programe adoptate de-a lungul timpului. USR trebuie să susțină politici bazate pe date reale, pe dovezi, nu pe idei venite dintr-un manual de secol 19. Asta înseamnă o guvernare modernă, deschisă, orientată către nevoile reale ale cetățenilor.

Nu de acest referendum sau etichetare are nevoie USR. Trebuie să ne pregătim serios de alegerile care vin, trebuie să continuăm selecția candidaților și să ne stabilim niște strategii politice. Iar în acest context, să spui că întâi te definești ca partid de centru-dreapta, și abia apoi „vom face opoziție real liberală la guvernul Partidului Național Liberal”, este un gest de imaturitate politică.

Ce spune Mihai Goțiu:

D-le președinte al USR, Dan Barna, dragă coleg Dan,

Ne bat alegerile locale și anticipatele la ușă, cei care ne-au acordat încrederea așteaptă de la noi să lansăm în dezbatere publică programul de guvernare, iar tu și apropiații tăi din USR aveți vreme de pierdut cu referate și documente doctrinare, redactate (cel mult) la nivelul unui seminar din primul an de facultate? Țara asta are nevoie de politici de guvernare, locale și naționale, nu de cartoane și etichete. Se miră unii colegi că am ajuns pe la 11-12% în sondajele de opinie. Păi cum să nu ajungem la un asemenea scor când ne ocupăm de așa ceva?

Altfel, anti-sistem sunt oamenii care au ieșit în stradă, în mod constant, după 2012, când cu protestele pentru sănătate, 2013, pentru Roșia Montană, 2014, pentru dreptul la vot al cetățenilor din Diaspora, 2015, după Colectiv, 2015 și 2019, pentru păduri, după 2017, pentru Justiție. Îi reprezentăm cu adevărat pe acești cetățeni, pentru a pretinde cu adevărat că suntem ”anti-sistem”?

Dane, te rog citește Proclamația de la Câmpeni (din toamna lui 2013), Declarația de la Cluj, asumată în fața a peste 25.000 de protestatari, pe 14 noiembrie 2014, Carta Albă a Bunei Guvernări, din primăvara lui 2012. O să constatați că nu scrie nimic acolo despre stânga, despre dreapta, centru-dreapta, conservatorism, centru-stânga și așa mai departe. Sunt, însă, revendicările și cauzele celor care au demonstrat că sunt anti-sistem: de la sănătate, educație, mediu, justiție, reformă politică, cercetare, cultură, drepturi civile și sociale, dincolo de orice etichetă sau ideologie. Avem de ales dacă vrem să-i reprezentăm pe acești cetățeni (și da, atunci suntem anti-sistem) ori doar ne lipim o etichetă și pretindem că-i reprezentăm.

Dane, te întreb pe tine și pe colegii care susțin asta: dacă mai mult de 50% dintre membrii USR nu-și asumă documentul acesta (nota bene, avem deja o Cartă a Valorilor USR adoptată), îți vei prezenta demisia pentru că ne-ai făcut să pierdem vremea? Sau dacă 50%+1 ori poate 60% și-l asumă, ce faceți cu restul membrilor USR, fie că sunt 49,99%, fie ”doar” 40% ori 30%? Îi/ne dați afară pentru că ”nu corespund/corespundem ideologic”? De-asta v-ați ”intrat în mână cu exluderile și suspedările de la sfârșitul anului trecut?

Mă așteptam ca măcar atât să fi învățat după eșecul major al Ciudadanos (partenerul nostru din Spania în Renew Europe), partid care, taman după o asemenea ”clarificare ideologică” a suferit un dezastru la alegerile de la sfârșitul anului trecut, la ani lumină de scorul pe care îl obținuseră câteva luni mai devreme, la europarlamentare.

Sper, până nu e prea târziu, să înțelegi ce așteaptă, cu adevărat, oamenii de la noi. Fapte, nu etichete!


Barikada.ro a publicat fotografii cu Dan Barna în Caraibe, pe insula Aruba

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Javra, îngropată definitiv de Buzăianu! / Cât „cașcaval” a primit viitoarea „regină a pușcăriașilor”

2 Așa o fi?

3 Dragnea confirmă scandalul cu țiitoarea! Mesaj de ultimă oră

4 „Am ținut-o câteva zile, era varză. I-am și cumpărat câte ceva și i-am dat-o înapoi."

5 Așa o fi?