Băsescu, ATAC la Merkel și MEDIOCRITĂȚILE Europei: Suferă de „Ţâfna Prostului“!

Băsescu, ATAC la Merkel și MEDIOCRITĂȚILE Europei: Suferă de „Ţâfna Prostului“!

Fostul preşedinte Traian Băsescu crede că Marea Britanie nu ar trebui să părăsească UE, în ciuda rezultatului referendumului, şi îi critică pe liderii europeni pentru poziţia lor pro-Brexit, numindu-i „ţâfnoşii de la Bruxelles“. Mai mult, Băsescu spune că Angela Merkel, preşedintele Franţei Francois Hollande, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker sau preşedintele Parlamentului Europea Martin Schulz suferă de „Ţâfna Prostului“!

„David Cameron a greşit fatal convocând un referendum pe care nu a putut să-l câştige. Rezultatul a fost pe măsura erorii politice: o naţiune puternic divizată, o ţară în curs de a se face ţăndări prin plecarea Scoţiei şi a Irlandei de Nord de sub sceptrul Majestăţii Sale, şi, poate cel mai grav efect, revenirea la statutul de "Insulă Izolată" în raport cu Bătrânul Continent şi cu SUA. Pe fondul acestui dezastru, David Cameron a rămas totuşi lucid, declarând că va mai rămâne trei luni în fruntea guvernului, timp în care nu va activa articolul 50 din TUE, dând astfel şanse unei reveniri“, a comentat Traian Băsescu, pe pagina sa de Facebook.

Fostul şef al statului îi critică pe liderii europeni care cer ca Marea Britanie să părăsească UE cât mai curând.

„Pe Continent însă, politicieni fără viziune, mânaţi de un egoism prostesc şi de un orgoliu specific mediocrităţii, cer la unison "Brexit acum", fără întârziere, fără menajamente, fără concesii. De fapt, incapabili să realizeze efectele părăsirii UE de către Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord , îşi satisfac doar bucuria că în jurul mesei Consiliului European nu va mai fi un Cameron care să strige la fiecare summit "prea multă birocraţie la Bruxelles, prea multe reguli care ne blochează, prea mulţi funcţionari, prea mari cheltuielile Comisiei Europene, prea puţină democraţie în adoptarea deciziilor, Uniunea trebuie reformată şi simplificată, trebuie adoptate măsuri severe împotriva Federaţiei Ruse", strigăte la care adesea i-am fost sau mi-a fost partener“, a mai spus Băsescu.

Fostul preşedinte spune că această atitudine a liderilor europeni încurajează şi alte state să urmeze exemplul Marii Britanii.

„Ce se fac a nu înţelege "Ţâfnoşii" de la Bruxelles este că a forţa Brexitul este, în primul rând, o încălcare a TUE. Ei cred însă că aşa dau un semnal puternic şi altor posibili rebeli. Ce eroare de analiză.. Numai Parlamentul şi Guvernul de la Londra vor stabili când şi dacă vor activa articolul 50. Plecarea Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord este în egală măsura o pierdere şi pentru cei aproape 450 milioane de cetăţeni care ar rămâne în UE, nu numai pentru cei 68 milioane de britanici care ar părăsi UE. 3. Cu ce vor substitui "Ţâfnoşii" capacităţile militare, resursele financiare ale City-ului Londonez, tradiţiile democratice, cercetarea, educaţia, cultura, limba vorbită, pe care britanicii le oferă ca şi contribuţie la Uniunea Europeană? Vă imaginaţi o Uniune Europeană în care limba principală este limba germană şi nu limba engleză?“, mai arată fostul şef al statului.

Băsescu mai arată că România trebuie să sprijine rămânerea Marii Britanii în UE la Consiliul European, care va avea loc mâine şi poimâine. „Cu ce drept "Ţâfnoşii" refuză să mai dea o şansa celor peste 500 de milioane de europeni să fie împreuna? Cu ce drept "Ţâfnoşii" apasă indirect pe pedala creării condiţiilor separării Scoţiei şi Irlandei de Nord de Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord ? Cui convine slăbirea Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord? Este în interesul României ca Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord să rămână în Uniunea Europeană, iar la Consiliul European de mâine poziţia noastră trebuie să fie una a echilibrului prin care se mai da o şansa Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord să rămână în Uniune. Uniunea Europeană are obligaţia să-i dea o şansă lui David Cameron să repare ce a stricat, în cele trei luni de răgaz pe care le-a cerut“, a mai spus Băsescu.

Fostul preşedinte arată că UE ar putea scăpa de eticheta „Ţâfna Prostului“ fără lideri europeni precum Cancelarul Germaniei Angela Merkel, preşedintele Franţei Francois Hollande, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker sau preşedintele Parlamentului Europea Martin Schulz.

„Oare n-ar fi mai bine ca Francois Hollande, Angela Merkel, Jean-Claude Juncker şi Martin Schulz să plece în vacanţă împreună cu toţi funcţionarii germani de la Bruxelles? S-ar putea ca, la întoarcerea din concediu, să găsească o Europă mai bună, care nu-şi pune ca emblemă "Ţâfna Prostului". PS 1 - Această postare nu îl apăra pe David Cameron pentru eroarea politică gravă, ci este o pledoarie ca România să-şi apere interesele. PS 2 - Oare, între timp, s-a găsit un supus care să îi dea Majestăţii Sale măcar trei motive pentru ca Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord să rămână în Uniunea Europeană?“, a conchis Băsescu.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa