Băsescu, despre Hexi Pharma: S-a produs o panică nepermis de mare, întreținută și de secretomania SRI și a președintelui

Băsescu, despre Hexi Pharma: S-a produs o panică nepermis de mare, întreținută și de secretomania SRI și a președintelui

Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, vineri, că în scandalul Hexi Pharma s-a produs o panică nepermis de mare, întreținută de secretomania SRI și a președintelui Klaus Iohannis, arătând că SRI avea obligația să facă publice informările în acest caz.

"După mine, s-a produs o panică nepermis de mare întreținută și de secretomania SRI și de secretomania domnului președinte și de declarațiile eliptice ale domnului prim-ministru. Părerea mea este că toată lumea vrea să acopere lipsa de informație precisă dată de SRI", a afirmat Băsescu la România Tv.

El a adăugat că SRI ar fi trebui să facă publice informările privind Hexi Pharma, arătând că legea secretului de stat prevede că atunci când este vorba de interesul public, se interzice clasificarea informațiilor.

"Ce este nepermis? atitudinea SRI, secretomania într-o astfel de situație. În primul rând în strategia națională de apărare 2010—2014 este notat precis la vulnerabilități scăderea calității serviciilor publice de sănătate. Articolul 34 din Constituție scrie că cetățenilor români le este garantat dreptul la sănătate. Ori SRI are o direcție de apărare a Constituției. Mai avem legea secretului de stat mult invocată, (...) care prevede că se interzice clasificarea ca secret de stat a informațiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcării legii, erorilor administrative, limitării accesului la informații de interes public, restrângerea ilegală a exercitării unor drepturi ale persoanelor. Deci, când este vorba de interes public, se interzice clasificarea, deci SRI are obligația să facă publice acele informări în care a spus: firma Hexi Pharma diluează dezinfectanții", a susținut Băsescu.

Potrivit lui Băsescu, SRI ascunde faptul că nu a trimis informările. "Cred că asta ne ascund. Eu în locul SRI aș asuma-o, sau dacă aș fi președinte aș cere SRI să-și asume acest lucru, cu o singură explicație: până la urmă nu avem 20 de milioane de ofițeri SRI să-i punem în spatele fiecăruia câte un ofițer", a adăugat Băsescu .

El a mai apreciat că fără sprijinul unor instituții firma Hexi Pharma nu se putea dezvolta. "Nu spun neapărat că în spatele lor este un serviciu secret, dar, în mod categoric, dl Condrea nu putea să-și dezvolte firma atât de puternic cu marfă de slabă calitate, constatată și de medici, acum sunt declarații disparate. În opinia mea, în mod categoric, familia Condrea s-a învârtit într-un cerc care a avut un anturaj de ofițeri de securitate, mai târziu de ofițeri ai serviciilor moderne, dar nu servicii în spate. Ei au fost sprijiniți de unul sau altul, au avut poate oameni la vârful serviciilor, dar în orice caz nu au avut serviciul în spate, să spunem că SRI sau SIE au stabilit să promoveze această firmă. Au avut niște personaje care i-au susținut și din interiorul serviciilor și din zona administrativă a sănătății", a adăugat Băsescu.

El a menționat raportul comisiei prezidențiale din 2008 în care se precizează că anual mor 60.000 de oameni din cauza disfuncțiilor sistemului sanitar. "Discutăm de o cifră recunoscută într-un document oficial al statului român, un raport al unei comisii prezidențiale care și acum este pe site-ul Președinției, un raport care a mers la Guvern, la ministrul sănătății, la toate structurile interesate, iar astăzi facem ochii mari că s-a dat o cifră pe o expertiză a Comisiei Europene că în România mor 57.000 de oameni anual cu zile datorită sistemului sanitar. (...) Este o mare umflătură să fie puse toate disfuncțiile sistemului sanitar în spatele Hexi Pharma. În mod categoric este dovedit că firma Hexi Pharma dilua dezinfectanții", a mai spus Băsescu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...