Băsescu despre respingerea cererii de înregistrare a MP: Vom funcționa în continuare pe structurile PMP

Băsescu despre respingerea cererii de înregistrare a MP: Vom funcționa în continuare pe structurile PMP

Traian Băsescu a declarat, vineri seara, că membrii MP vor activa sub sigla și denumirea PMP (Partidul Mișcarea Populară) în urma deciziei de vineri a Curții de Apel București care a respins cererea de înregistrare în Registrul partidelor politice a Mișcării Populare (MP) și că, în atare condiții, nu vor exista probleme de depunere a listelor de candidați la alegerile locale.  *Traian Băsescu: Este fără precedent ca procurorii să facă contestație la înregistrarea unui partid

"Al doilea subiect este legat de respingerea înregistrării Mișcării Populare. (...) Partidul Mișcarea Populară este înregistrat, are toate structurile funcționale, nu s-a desființat, în lipsa înființării Mișcării Populare. Pe structurile Partidului Mișcarea Populară am funcționat și până-n prezent, așa vom funcționa și în continuare. Nu avem niciun fel de probleme legate de depunerea listelor de candidați în toate localitățile țării pentru că sistemul de aprobare este la nivel local. Doar la Consiliul Național trebuie validate candidaturile la Primăria Capitalei. În rest, toate candidaturile sunt de competență județeană, municipală, nu avem impedimente din acest punct de vedere", a declarat Traian Băsescu, într-o conferință de presă.

El a explicat că membrii formațiunii pe care o conduce au adunat semnături pentru alegerile locale sub sigla Mișcării Populare, iar alții sub sigla Partidului Mișcarea Populară.

"Unii au făcut-o sub denumirea Mișcarea Populară, alții sub denumirea PMP, Partidul Mișcarea Populară. Au fost mai inspirați cei care au făcut-o pe PMP, ceilalți trebuie să-și refacă listele. Este o bună campanie, cu atât mai mult cu cât, dincolo de mijloacele electronice, de televiziuni locale mizăm foarte mult pe o campanie de la om la om", a declarat Băsescu.

Despre respingerea de către CAB a cererii de înregistrare a MP, Băsescu a spus că "este prima dată când un procuror s-a bătut cu toată forța statului împotriva înregistrării unui partid".

"Este, dacă vreți, și contrar deciziilor CEDO care recomandă o minimă implicare a statului în aprobarea funcționării structurilor asociative cum sunt partidele. Procurorul de dosar de la Tribunalul București a ținut neapărat să arate că în România statul e stat și au ținut cont și unii dintre judecători de acest punct de vedere, drept pentru care s-a respins înregistrarea partidului. Vă pot spune că, în mod cert, vom face o plângere la CEDO pentru implicarea abuzivă a statului în înregistrarea unui partid. Într-o țară în care se înregistrează zilnic două-trei partide nu mi se pare întâmplător că exact Mișcarea Populară a fost partidul pentru care procurorii s-au luptat cu toată forța statului pentru a nu se înregistra", a mai declarat el.

Curtea de Apel București a respins vineri cererea depusă de fostul președinte Traian Băsescu de înregistrare a formațiunii Mișcarea Populară în registrul partidelor politice .

Inițial, Tribunalul București a acceptat, în decembrie 2015, cererea depusă de Traian Băsescu privind acordarea personalității juridice și înregistrarea formațiunii Mișcarea Populară în registrul partidelor politice, însă Curtea de Apel București a admis vineri apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, respingând astfel înregistrarea partidului.

De menționat că cei doi judecători ai completului de la Curtea de Apel București au avut opinii contrare în legătură cu cererea depusă de Traian Băsescu, astfel încât a fost introdus un al treilea magistrat în complet, care a înclinat decizia în sensul respingerii solicitării de înregistrare.

Decizia este definitivă.

Pe 24 octombrie 2015, a avut loc Congresul de înființare a formațiunii politice Mișcarea Populară, cei 5.000 de delegați votând alegerea lui Traian Băsescu ca președinte al partidului.

Traian Băsescu s-a înscris în Partidul Mișcarea Populară pe data de 9 octombrie 2015, pentru ca apoi tot el să propună schimbarea denumirii partidului în "Mișcarea Populară".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro