Băsescu: Facem un ultim apel la premierul Tudose să-i spună lui Dragnea "stop joc"; 2018 - an de prăbușire economică

Băsescu: Facem un ultim apel la premierul Tudose să-i spună lui Dragnea "stop joc"; 2018 - an de prăbușire economică

Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, marți, că 2018 va fi un an de prăbușire economică și face un ultim apel la premierul Mihai Tudose să ia măsuri imediate de restabilire a echilibrelor macroeconomice. Băsescu a susținut că Liviu Dragnea conduce în mod ilegal Guvernul și se îndreaptă către "o situație în care va trebui să răspundă în fața legii".

 "S-a întrecut orice măsură a incompetenței și inconștienței, iar 2018 va fi un an de prăbușire a României din punct de vedere economic dacă privim și la deficitul de cont curent, va fi an de prăbușire dacă nu se iau măsuri imediate, iar premierul Tudose trebuie să îi spună lui Dragnea: Stop joc. Ducem Romania într-o situație extrem de dificilă. Ori o face, ori mai bine își depune demisia, pentru că responsabilitatea instituțională nu este a lui Dragnea, care mâine, poimâine, cu șmecheria și viclenia specifică, o să spună: dar nu eu am fost prim ministru, fraților", a afirmat Băsescu, la o conferință de presă, după ședința Comitetului Executiv Național al PMP.

Băsescu a susținut că, dacă nu se iau măsuri imediate pentru restabilirea echilibrelor macroeconomice, România va intra în dificultate.

"Guvernul este acela care practic sabotează în mod direct economia pentru că, neavând resurse suficiente pentru măsurile pe care le-au dat, absoarbe cea mai mare parte a banilor de la bănci pe care au tupeul să le mai și critice (...) Decizia noastră este să facem un ultim apel la responsabilitate din partea Guvernului. Nu avem ce discuta pe problemele de guvernare cu Dragnea, care în mod ilegal conduce Guvernul și abuzul pe care îl face impunând propria sa viziune de analfabet economic acțiunii guvernamentale este un abuz care abia acum înseamnă abuz în serviciu pentru că afectează dreptul unei țări de a fi prosperă și de a se îndrepta către zona euro. (...) Domnul Dragnea se îndreaptă către o situație în care va trebui să răspundă în fața legii pentru că exercită nelegitim guvernarea țării. Nu Dragnea este cel care este chemat să exercite guvernarea, ci un Guvern votat de Parlament", a afirmat Băsescu.

El a spus că a făcut o comparație între promisiunile din programul de guvernare și realitățile economice, susținând că Liviu Dragnea este "un analfabet economic", care obligă Guvernul, din punct de vedere politic, la "acțiuni absolut iresponsabile".

Potrivit lui Băsescu, din programul de guvernare nu au fost realizate mai multe promisiuni, printre care impozit zero pe terenul agricol, pe veniturile medicilor, pe dividende. "Nu s-a întâmplat și nu se va întâmpla. Mai mult, au trecut la a culege cu anticipație dividendele din companiile de stat care sunt pe profit datorită foamei de bani pe care o are bugetul de stat", a mai spus Băsescu.

Traian Băsescu a criticat reintroducerea accizei la combustibil, susținând că Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu nu au văzut "creșterile la pompă".

"Ce avem în schimbul promisiunilor? Avem reintrodusă acciza la combustibil. Bieții Tăriceanu, Dragnea și alți demnitari spun că nu au văzut creșterile de preț la pompă. Oamenii ăștia cred că au domiciliul undeva în spațiu. Cred că cel mai apropiat domiciliu îl putem da pe Lună pentru că acolo s-a ajuns. Și Dragnea să își ia și casa să o mute pe Lună și Tăriceanu motocicletele că Dumnezeu i-a iertat și nu văd să citească atunci când trec pe lângă pompele de combustibil. I-a iertat Dumnezeu și i-a lăsat fără vedere", a afirmat Băsescu.

Liderul PMP a spus că deja a crescut prețul la combustibil și va crește prețul la gaze, la energie electrică, iar din cauza politicii fiscal-bugetare "a sărit în aer" și dobânda la creditele în lei.

"Am văzut tendința ticăloșilor să sară la gâtul BNR. Banca Națională nu poate face mai mult decât a făcut. Dacă veți privi rezerva BNR, veți putea înțelege cu oarecare ușurință că BNR a aruncat în piață cel puțin circa 1,5 miliarde de euro în efortul de a menține rata de schimb leu/euro în jurul a 4,6 lei. Dar cât mai poate arunca BNR din rezervă pentru a menține cursul la o valoare rezonabilă? Eu cred că și-a cam atins limitele, iar ROBOR-ul nu crește din cauza BNR, ci datorită prostiei și proastei gestionari a resurselor bugetului de stat", a mai spus Băsescu.

El a criticat și măsurile privind split TVA, motivând că va da o lovitură consistentă întreprinderilor mici și mijlocii, dar și transferul integral al contribuțiilor pe salariu. "Transferul integral al contribuțiilor pe salariu reprezintă o altă ticăloșie prin care încearcă să ia înapoi ce au dat în mărinimia programului susținut de analfabetul economic Dragnea și pe care i le-a băgat în cap un ageamiu în probleme economice de talia lui Vâlcov", a mai afirmat Băsescu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...