Băsescu: În momentul de față a devenit mai actual ca oricând scutul de la Deveselu/Sistemul de acolo e orientat în primul rând pentru a preveni lovituri ale Iranului

Băsescu: În momentul de față a devenit mai actual ca oricând scutul de la Deveselu/Sistemul de acolo e orientat în primul rând pentru a preveni lovituri ale Iranului

Băsescu: În momentul de față a devenit mai actual ca oricând scutul de la Deveselu/Sistemul de acolo e orientat în primul rând pentru a preveni lovituri ale Iranului.

Fostul președinte, Traian Băsescu, a declarat, într-o intervenție la Digi24.ro, că, în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu, scutul antirachetă de la Deveselu se dovedește un element important de securitate în regiune. Fostul șef al statului a spus că scutul ar putea fi folosit dacă Iranul va ataca un aliat al Statelor Unite.

„Acum îl putem lua şi pe Putin la Deveselu, să vadă că sistemul de acolo e orientat în primul rând pentru a preveni lovituri ale Iranului.

În momentul de față a devenit mai actual ca oricând scutul, că o nevoie de securitate, nu doar pentru România, ci pentru toată regiunea pe care scutul o protejează. Să sperăm că în curand va fi gata şi investiţia din Polonia, ceea ce va genera securitate în aproape toate ţările Uniunii Europene”, a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că scutul ar putea fi folosit în contextul în care Iranul ar dori să dea o lovitură unui aliat al SUA: „Să lovească SUA e foarte greu. Dar ar putea să-i dea prin cap nevoia de a-şi arăta capabilităţile militare, încercând să lovească un aliat al SUA.

Context

Baza de la Deveselu (județul Olt) găzduiește elementele scutului antirachetă inițiat de SUA și transferat ulterior NATO. Trei baterii, cu 24 de rachete interceptoare SM-3 fără încărcătură explozivă, sunt amplasate în facilitatea americană din cadrul Bazei aeriene românești de la Deveselu. Marina americană a preluat comanda bazei militare de la Deveselu în octombrie 2014.

Amplasarea în România a elementelor scutului antirachetă a fost decisă în 2011, când președintele de atunci al SUA; Barack Obama, a modificat abordarea inițială a predecesorului său.

Sistemul Aegis, prezent în România, poate intercepta doar rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, fără efect asupra arsenalului de rachete cu rază lungă de acțiune al Rusiei.



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...