Băsescu: Președintele va încerca să aibă un Guvern cu care să-și pună în aplicare și programul său

Băsescu: Președintele va încerca să aibă un Guvern cu care să-și pună în aplicare și programul său

Klaus Iohannis va încerca să aibă un Guvern cu care să-și pună în aplicare și programul său politic, a afirmat miercuri președintele PMP, Traian Băsescu, adăugând că formațiunea pe care o conduce va susține o coaliție de dreapta, ''pentru a nu fi împins spre PSD''.

"Părerea mea este că nu-i este indiferent Guvernul. Va încerca să aibă un Guvern cu care să-și pună în aplicare și programul dânsului", a susținut Traian Băsescu, la România TV, întrebat dacă șeful statului "joacă cartea" unui Guvern din care să nu facă parte PSD.

În context, el s-a declarat de acord cu gestul președintelui de a invita partidele la consultări pentru a cunoaște pozițiile formațiunilor politice.

"Eu, în campania electorală am atacat în mod egal PSD și PNL. Mai mult, pentru că vizam într-un fel sau altul același electorat, mai des au fost atacurile la PNL. Ei, președintele trebuia să știe care era poziția PMP, așa micuț cum e el. Mic, mic, dar...", a explicat Băsescu.

Întrebat dacă PMP ar putea să coaguleze în jurul său o coaliție majoritară care să-l convingă pe șeful statului să-l desemneze premier, el a replicat: "Eh, am și altă treabă".

Pe de altă parte, Băsescu a menționat ca variantă pentru atragerea ALDE într-o coaliție de dreapta, o negociere a liberalilor, ''aflați într-o criză foarte mare", ca Tăriceanu să revină ca președinte al PNL, în urma unei fuziuni.

Liderul PMP a susținut că Iohannis, în declarația de după consultările avute cu partidele, a menajat ALDE, dar nu și PSD. "Un președinte când vine să facă o declarație, vine foarte bine pregătit să dea mesaje", a punctat Băsescu.

Despre o colaborare PMP — PNL, el a susținut că ''e mai simplă'' după plecarea Alinei Gorghiu de la șefia partidului.

"Nu mai e acea reticență. Cum mă puteam gândi eu să colaborez cu PNL când doamna Gorghiu spunea: nu colaborăm cu PMP-ul. Acum nu a mai fost acest mesaj", a afirmat el.

Băsescu a subliniat că nu vorbește ca "un aliat al lui Iohannis", ci ca "un fost președinte".

"Nici nu vreau să fiu considerat aliatul lui Iohannis. (...) Dacă simt că are ca obiectiv să încerce măcar să coalizeze un guvern de dreapta, eu, care nu sunt adeptul modului de guvernare al PSD, (...) pentru o consolidare a dreptei nu pot să mă eschivez de la asta, pentru că altfel mă împinge toată lumea la PSD, unde nu vreau să fiu pentru nimic în lume", a mai spus liderul PMP.

Băsescu s-a declarat convins că s-ar înțelege foarte bine cu liderul PSD, Liviu Dragnea. "Îl cunosc demult, de când era copil, el mă cunoaște. Am spus întotdeauna că are o șiretenie isteață, chiar dacă a citit mult mai puțin ca mine, însă ce face Dragnea ca politici eu le consider împotriva intereselor medii și lungi ale României", a spus el.

În opinia sa, liderul social-democraților își va lua măsuri să-și prezerve puterea în partid și să aibă control asupra viitorului premier. "Cred că Dragnea va renunța. El își dă seama că nu poate lua mâna președintelui să semneze decretul. Numai că în momentul de față el este 'casus belli'. În jurul lui se învârte riscul ca PSD să nu guverneze", a arătat Băsescu.

De asemenea, liderul PMP a opinat că nici Dacian Cioloș nu mai are șansa de a mai fi desemnat premier. "Nu cred că Dacian Cioloș, în momentul de față, mai este o soluție de premier, dacă s-ar face un Guvern al dreptei. (....) Eu nu exclud varianta unui Guvern PSD-PNL. În politică lucrurile se regândesc de multe ori", a conchis președintele PMP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...