Bătaie de joc la Chișinău!/Avionul cu care oficialii români urmau să se întoarcă la București, reținut minute în șir pe aeroport pentru neplata taxelor portuare!

Bătaie de joc la Chișinău!/Avionul cu care oficialii români urmau să se întoarcă la București, reținut minute în șir pe aeroport pentru neplata taxelor portuare!

Aeronava cu care miniștrii Sănătății și de Interne de la București urmau să se întoarcă în România a fost reținută pe aeroportul din Chișinău aproape jumătate de oră, din cauza că nu ar fi plătit taxele aeroportuare, chiar dacă potrivit tratatelor internaționale aeronavele oficiale sunt scutite de astfel de taxe, dezvăluie  cotidianul.md .

Potrivit surselor Cotidianul, oficialii români au fost nevoiți să stea în aeronavă în jur de 30 de minute, pentru că compania care gestionează aeroportul nu le-a eliberat autorizație de zbor.

 „Aeroportul Chișinău nu oferea autorizație de zbor, chiar dacă tratatele internaționale prevăd că aeronavele oficiale nu trebuie să achite aceste taxe. Aeronava a fost reținută aproape o jumătate de oră din cauza asta. Se pare că a fost un semn de ‘mulțumire’ pentru oficialii români”, ne-a declarat sursa.

În avion se aflau, printre alții, ministrul Sănătății Nelu Tătaru și cel de Interne, Marcel Vela, care s-au aflat joi timp de câteva ore la Chișinău, însoțind convoiul cu ajutoare umanitare sosit din România.

Oficialii au decolat până la urmă, după ce a fost apelat Ministerul de Externe, cu o aeronavă Cessna 560, care va ateriza la București în câteva minute.

Ajutorul umanitar, în valoare de peste 3,5 milioane de euro, conține:
– 500.000 de măști de protecție de tip FFP2;
– 25.000 de combinezoane;
– 5.000 de viziere;
– 5.000 ochelari de protecție;
– 200.000 de mănuși;
– 2.800 cutii de medicamente;
– 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă;
– 80 000 litri alcool sanitar.

 -----------------

Ceremonia de primire a ajutoarelor din România, organizată sub un pod insalubru de la periferia Chișinăului. Premierul Chicu, huiduit.

Guvernul Republicii Moldova a organizat ceremonia de recepționare a camioanelor cu echipamente donate de România sub podul Telecentru de pe șoseaua Hâncești, potrivit unui anunț oficial.

Imaginile transmise de presa din Republica Moldova arată o zonă insalubră, plină de grafitti, într-o zonă mărginașă a capitalei Chișinău. Aici au fost primiți angajații ISU care au adus 20 de camioane cu măști, combinezoane, dezinfectanți, spirt și medicamente pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus.

Ceremonia a fost programată joi, începând cu ora 13.30, iar premierul Ion Chicu a întârziat câteva minute. La sosirea sub pod, unde îl așteptau militarii români și miniștrii Marcel Vela și Nelu Tătaru, Chicu a fost huiduit de sutele de cetățeni moldoveni strânși cu steagurile României și ale UE.

În discursul său, Chicu le-a mulțumit ”fraților români” pentru ajutorul umanitar, despre care a spus că se va transforma în ”vieți salvate”.

Foto: Ala Nemerenco / Facebook

 

-------------

Convoiul a ajuns joi în Republica Moldova, iar la trecerea graniței a fost întâmpinat cu aplauze și steaguri tricolore.

Fostul premier Maia Sandu a postat un video cu imagini de la trecerea graniței și a transmis un mesaj de mulțumire.

„Mulţumim, România, pentru ajutorul tău necondiţionat şi dezinteresat. Mulţumim, România, pentru lecţia de modestie, răbdare şi cumpătare. Ştim că nu te-ai aşteptat la un pod de flori, dar nici n-ai meritat flori sub pod. Dar nu pentru flori ai venit azi aici. Ai venit să salvezi vieţi. Mulţumim, România!”, a scris Maia Sandu.

Ajutorul trimis de România în Republica Moldova constă în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aprox. 80 000 litri alcool sanitar. Transportul se realizează cu camioane aparținând Ministerului Apărării Naționale și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. La misiunea de transport participă peste 40 de militari din MApN și IGSU.

Convoiul umanitar a fost precedat de o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Sănătății, care a plecat săptămâna trecută în Republica Moldova pentru a completa echipele medicale din această țară în lupta împotriva pandemiei.

 
 

 Galerie foto și documente


 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...