Bătălia pentru Turcia: Erdogan a sfidat sondajele, iar Kılıçdaroğlu este mai puțin încrezător în victorie

Bătălia pentru Turcia: Erdogan a sfidat sondajele, iar Kılıçdaroğlu este mai puțin încrezător în victorie

Președintele Turciei va fi stabilit într-un al doilea tur de scrutin după ce la alegerile de duminică, 14 mai, niciunul dintre candidați nu a depășit pragul de 50%.

Alegeri în Rurcia FOTO. Shutterstock

Bătălia pentru președinție în Turcia pare să meargă în turul doi , ambii contracandidați având victoria la îndemână, scriu jurnaliștii BBC .

După 20 de ani la putere, Recep Tayyip Erdogan a stat pe balconul sediului partidului său spunând că este convins că va câștiga încă încă un mandat de președinte.

Timp de luni de zile, partidele de opoziție disparate din Turcia și-au unit resursele în încercarea de a pune capăt unui președinte care și-a extins puterea în mod dramatic de la lovitura de stat eșuată împotriva sa în 2016.

Alegerile din Turcia, importante pentru întreaga lume

Alegerile sunt urmărite îndeaproape în Occident, deoarece Kılıçdaroğlu a promis să reînvie democrația turcă , precum și relațiile cu aliații săi din NATO. Pe de altă parte, guvernul cu rădăcini islamiste al președintelui Erdogan a acuzat Occidentul că a complotat pentru a-l doborî.

În primele ore ale zilei de luni, Kılıçdaroğlu a stat pe o scenă la sediul său de partid din Ankara, flancat de aliații săi, părând mai puțin încrezător decât înainte.

"Dacă națiunea noastră spune turul doi, vom câștiga absolut în turul al doilea", a spus el.

Anterior, el a acuzat furios guvernul că încearcă să "blocheze voința poporului", lansând provocări repetate. Primarii din Istanbul și Ankara le-au reamintit alegătorilor că aceasta a fost o strategie pe care Partidul AK al dlui Erdogan a folosit-o înainte.

Ei au lăudat o echipă enormă de voluntari ai opoziției care păzeau buletinele de vot pentru a se asigura că nu s-a întâmplat nimic rău cu voturile.

Kılıçdaroğlu, în vârstă de 74 de ani, a pierdut mai multe alegeri în calitate de lider al Partidului Popular Republican, dar de data aceasta mesajul său de eliminare a puterilor excesive ale președintelui a atins o coardă sensibilă.

Turcii l-au taxat pe Erdogan

Turcii au trecut, de asemenea, printr-o criză a costului vieții, cu o inflație de 44%, agravată doar de politicile economice neortodoxe ale lui Erdogan.

Apoi, guvernul Erdogan a fost învinuit că a răspuns lent la cutremurele duble din februarie, care au ucis peste 50.000 de oameni în 11 provincii.

Și totuși, în ciuda câtorva luni foarte dificile, președintele dominant al Turciei pare să aibă prima șansă. Adresându-se alegătorilor de la balconul pe care l-a folosit pentru victoriile anterioare, acesta a anunțat că "deși rezultatele finale nu sunt în vigoare, suntem cu mult înainte".

Indiferent dacă va câștiga sau nu în turul al doilea de scrutin (de peste două săptămâni), președintele pare să fi sfidat multe sondaje care l-au dat ca favorit pe rivalul său, arătând că acesta va câștiga din primul tur.

De asemenea, el s-ar putea îndrepta spre o majoritate în Parlament, alături de aliatul său naționalist MHP, potrivit rezultatelor neconfirmate citate de agenția de presă de stat Anadolu.

Societatea turcă, polarizată

Ceea ce confirmă acest rezultat este măsura în care societatea turcă s-a polarizat, la 100 de ani de la fondarea republicii turce moderne de către Kemal Ataturk.

În ultimele ore înainte de începerea votului, Kılıçdaroğlu și-a încheiat campania cu o excursie la mausoleul lui Ataturk din Ankara.

Președintele Erdogan a ales, în schimb, să facă o declarație foarte simbolică bazei sale de sprijin conservatoare și naționaliste, susținând un discurs de campanie la Hagia Sophia din Istanbul. Ataturk transformase fosta Catedrală Ortodoxă într-un muzeu, dar în 2020 Erdogan a transformat-o într-o moschee.

Voturile importante ale celui de-al treilea candidat

Nu este clar cât de aproape este turul doi și există deja speculații considerabile cu privire la ceea ce se va întâmpla cu cele 5% din voturile care au mers la al treilea candidat la alegeri, ultranaționalistul Sinan Ogan.

El știe că ambii lideri vor încerca să-l curteze și este obligat să stabilească niște condiții dificile.

Este departe de a fi sigur că, chiar dacă va susține oricare dintre candidați, alegătorii din primul tur pe care i-a atras vor face același lucru.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro