BBC: Ce se ştie despre raportul despre OZN-uri ce urmează să fie publicat de SUA

BBC: Ce se ştie despre raportul despre OZN-uri ce urmează să fie publicat de SUA

Un raport îndelung aşteptat de publicul american asupra obiectelor zburătoare neidenticate urmează să fie publicat la sfârşitul acestei luni. Unele concluzii ale versiunii neredactate înaintată Congresului au fost deja dezvăluite în presa americană şi potrivit lor nu există dovezi asupra activităţii unor OZN-uri, dar acestea nu pot fi excluse.

Congresul american a cerut un raport despre aceste obiecte/fenomene aeriene după ce în spaţiul public au ajuns înregistrări ale întâlnirilor piloţilor US Navy cu obiecte stranii pe parcursul mai multor ani, cele mai notabile incidente fiind captate în anii 2014 şi 2015.
 
Dacă cercetătorii OZN-urilor sunt înclinaţi să creadă în existenţa lor, comandanţii militari suspectează că la mijloc sunt tehnologii ale unor adversari precum China sau Rusia.
 
În luna august a anului trecut, Pentagonul a creat Grupul de lucru pentru fenomene aeriene neidentificate având misiunea să „detecteze, analizeze şi clasifice” aceste incidente percum şi să înţeleagă „natura şi originea” OZN-urilor, relaltează BBC.
 
Oficiali americani care au avut acces la versiunea clasificată înaintată Congresului în această lună au dezvăluit că autorii raportului întocmit de Serviciile Naţionale de Informaţii nu au descoperit dovezi ale activităţii extraterestre dar nici nu o pot exclude.
 
Un detaliu demn de remarcat este faptul că raportul a stabilit că observaţiile nu se referă la tehnologie secretă americană.
 
Raportul examinează peste 120 de incidente din ultimii 20 de ani între care se numără cele surprinse în trei înregistrări video declasificate de Pentagon anul trecut şi descrise ca „fenomene aeriene neexplicate”.
 
 
Deşi nu sunt aşteptate revelaţii spectaculoase, faptul că guvernul a găsit necesar să solicite un raport despre aceste obiecte, odată de domeniul SF şi al curiozităţii populare, arată în ce măsură au devenit o problemă respectabilă de siguranţă naţională.
 
Presiunile publice exercitate de grupuri civile de ufologi care au promovat dreptul de şti ce ar ascunde guvernul despre extratereştri au devenit tot mai mari în ultimele decenii, în contextul în care oficial SUA nu mai aveau un astfel de program de cercetare.
 
În 2017, un fost oficial a dezvăluit existenţa unui program avansat de cercetare al armatei americane creat în 2007 şi care se ocupa de identificarea unor ameninţări aeriene.
 
Programul a primit finanţare în urma eforturilor senatorului de Nevada Harry Reid, un democrat care reprezintă o regiune unde se află faimoasa Zonă 51 - situl militar unde ar fi studiate rămăşiţele unei nave extraterestre prăbuşite în 1947, potrivit unor adepţi ai teoriilor conspiraţiei.
 
Subiectul a început să fie discutat public de înalţi oficiali, în timp ce foşti preşedinţi au fost întrebaţi şi şi-au expus părerea despre plauzibilitatea şi informaţiile de care ar dispune guvernul despre OZN-uri.
În cadrul unui interviu acordat anul trecut, Donald Trump a spus că nu ar dezvălui nimănui nici chiar familiei sale ce a aflat despre extratereştri.
 
„Nu-ţi voi vorbi despre ce ştiu, dar e foarte interesant”, spunea fostul preşedinte american.
 
Fostul preşedinte democrat Barack Obama a fost ceva mai deschis, dar a păstrat o notă de mister când a fost întrebat despre subiect în mai anul acesta.
 
„Când vine vorba de extratereştri, sunt unele lucruri pe care pur şi simplu nu ţi le pot spune în direct”, a glumit Obama în cadrul emisiunii „The Late Late Show with James Corden”, difuzată de CBS.
 
Obama a spus că a abordat acest subiect pe vremea când a fost preşedinte (2009-2017). El a dezvăluit că a întrebat dacă există vreun laborator pe undeva unde SUA ar păstra specimene extraterestre şi o navă spaţială.  „Au cercetat puţin şi răspunsul a fost nu”, a declarat el.
 
„Nu ştim cu exactitate ce sunt, nu putem explica cum s-au deplasat, traiectoria lor. Ele nu au avut un model uşor explicabil. Cred că oamenii încă le iau în serios şi încearcă să investigheze şi să-şi dea seama ce sunt. Dar nu am nimic nimic de raportat pentru voi astăzi”, a spus Barack Obama.
 
Au făcut câteva cercetări, iar răspunsul a fost nu. Ceea ce este adevărat, iar acum sunt serios, este că există înregistrări video şi imagini ale unor obiecte pe cer despre care nu ştim exact ce sunt”,a adăugat Obama.
Publicarea unui astfel de raport şi-a găsit suspinători atât printre democraţi cât şi printre republicani care au argumentat că este un mijloc de a pune capăt stigmatului asociat raportării acestor incidente superiorilor militari.
 
Ce dovezi există?
 
Oficiali de informaţii şi ai armatei au descris ceva mai detaliat întâlnirile neobişnuite, cele mai credibile detalii venind din partea piloţilor americani care au făcut observaţii directe ale acestor obiecte în apropierea bazelor militare şi de antrenament.
 
În luna martie a acestui an, fostul director al informaţiilor naţionale în timpul administraţiei Trump, cu 18 agenţii în subordine,  John Ratcliffe, dezvăluia la Fox News:
 
„Există mult mai multe întâlniri decât au fost făcute publice. Unele dintre aceste incidente au fost declasificate. Când vorbim despre observaţii, ne referim la obiecte la care au fost martori piloţii Marinei sau ai Forţelor Aeriene sau care au fost captate de sateliţi, şi care se angajau în acţiuni dificil de explicat.
 
Mişcări pe care ar fi greu să le replicăm şi pentru care nu avem tehnologia necesară. Sau deplasări la viteze dincolo de bariera sunetului, fără boom sonic.
 
 De regulă avem senzori multipli de natură să capteze aceste lucruri, iar unele dintre ele sunt fenomene inexplicabile. Sunt ceva mai multe decât cele făcute deja publice”.
 
Doi foşti piloţi ai US Navy au povestit luna recută în cadrul emisiunii „60 de minute” de la CBS News că au văzut obiecte ce păreau să le reflecte mişcările.
 
Unul dintre ei a descris un obiect alungit alb de forma unei bomboane Tic Tac.
 
„Exact aşa arăta, doar că se deplasau extrem de rapid şi haotic astfel încât nu le puteam anticipa direcţia, cum nu puteam pricepe cum sunt capabile de acele manevre sau ce sistem de propulsie aveau. Nu lăsau dâre de fum vizibile şi nu era evidentă vreo propulsie. Nu părea să aibă suprafeţe de control care să le permită acele manevre”, a povestit  fostul pilot al marinei SUA Alex Dietrich.
 
Fostul senator  Reid şi-a motivat bugetul  de 22 milioane de dolari obţinut pentru programul său de studiu prin faptul că şi alte ţări investesc în cercetări similare.
 
„Ştim că China face asta. Mai ştim că Rusia care e condusă de un lider din KBG o face la rândul ei, aşa că am face bine să cercetăm şi noi problema. Cercetările realizate de Pentagon au arătat că nu doar doi sau 20 de oameni au observat aceste lucruri, ci au fost sute care le-au fost martori, unii chiar simultan”, spunea el în 2019 pentru portalul Nevada Newsmakers.
 
Un tratat intergalactic
 
În decembrie, fostul şef al directoratului israelian pentru spaţiu din cadrul Ministerului Apărării a declarat pentru un ziar local că Donald Trump a fost pe punctul de a dezvălui  existenţa unui tratat intergalactic dar a dat înapoi din pricina temerilor iscării unei „isterii în masă”.
 
„Există un acord între guvernul american şi extratereştri. Au semnat un contract cu noi pentru a face experimente aici”, a spus Yediot Aharonot, profesor şi general în rezervă.
 
„OZN-urile ne-au rugat să nu facem public faptul că sunt aici, omenirea nu e pregătită”, a spus acesta care a susţinut că ar exista un acord de cooperare între specii, inclusiv în privinţa unei „baze subterane în adâncimile planetei Marte”, unde se află astronauţi americani şi reprezentanţi ai extratereştrilor”, potrivit NBC News.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Javra, îngropată definitiv de Buzăianu! / Cât „cașcaval” a primit viitoarea „regină a pușcăriașilor”

2 Dragnea confirmă scandalul cu țiitoarea! Mesaj de ultimă oră

3 Așa o fi?

4 „Am ținut-o câteva zile, era varză. I-am și cumpărat câte ceva și i-am dat-o înapoi."

5 Așa o fi?